Публикация

Иновативно лечение при уголемена простата с емболизация

Процедурата се провежда под рентгенов контрол и е атравматична и безкръвна


За първи път в УМБАЛ „Александровска” екип от инвазивни кардиолози извърши селективна интервенционална емболизация (склерозиращо лечение) на 78-годишен пациент с простатна хиперплазия. Процедурата се провежда под рентгенов контрол и е атравматична и безкръвна.

Доброкачествената простатна хиперплазия се проявява често при мъжете над 50-годишна възраст и представлява прогресивно нарастване на простатната жлеза, което причинява притискане на пикочния мехур и проблеми с уринирането.

Началникът на кардиологичната клиника в УМБАЛ „Александровска” доц. Добрин Василев обясни, че емболизацията на доброкачествената хиперплазия е инвазивна процедура, при която със специален катетър се стига до артерията, която храни простатната жлеза. В нея се инжектира вещество, което предизвиква бърза тромбоза (запушване) на кръвоносния съд и спира кръвоснабдяването към жлезата. „Тази авангардна методика представлява сигурно и ефективно решение на проблема с уголемената простата и резултатите са повече от обещаващи, въпреки че класическото хирургично третиране представлява основното лечение понастоящем”, уточни доц. Василев.

Специалистът е убеден, че тази практика тепърва ще бъде разширявана и търсена от пациентите, тъй като успеваемостта е в над 90% от случаите, а възстановяването след емболизацията е в рамките на 24 часа. Манипулацията вече е достъпна, изключително щадяща, гарантира високо качество на живот на пациентите и опасността от рецидив е малко вероятна.

Коментари