Публикация

За бистър ум - плодове и зеленчуци


Всекидневната употреба на плодове и зеленчуци пази мозъка и подобрява познавателните способности.

Това е изводът от проучването на международна изследователска група от Германия, Италия и САЩ.
Проследена била взаимовръзката между консумацията на плодове и зеленчуци, антиоксидантния статус в кръвната плазма и умствената дейност при 193 здрави доброволци на възраст от 45 до 102 год.

Установено е, че хората, които консумирали всекидневно около 400 гр. плодове и зеленчуци, имали по-високо ниво на антиоксиданти в организма и ниски показатели на увредени от свободни  радикали липиди. При тази група когнитивните показатели били значително по-високи, отколкото при тези, които приемали  по-малко от 100 грама плодове и зеленчуци дневно.

Медиците съветват тези продукти да бъдат достатъчно голяма част от менюто още от ранна възраст, за да се избегнат старческите нарушения в мозъчната дейност.

Коментари