Публикация

Училище по диабет отваря врати в МБАЛ Бургас

Училище по диабет отваря врати в МБАЛ Бургас. То е насочено към хората, които вече страдат от тази болест, техни близки, както и всички, които искат да научат повече за диабета и отражението му върху организма.


Училище по диабет отваря врати в МБАЛ Бургас. То е насочено към хората, които вече страдат от тази болест, техни близки, както и всички, които искат да научат повече за диабета и отражението му върху организма. Идеята за създаването на училището е на лекари от МБАЛ Бургас и Сити клиник Бургас, с подкрепата на Сдружение „Диабетни грижи“ и Община Бургас. Основната му цел е ранно откриване на диабета и съпътстващи заболявания, подобряване на информираността и качеството на живот.

Училището ще се провежда два пъти в месеца. Във всяко събиране ще участват лекари от различни специалности (невролози, кардиолози, очни специалисти и др.), които ще обясняват какъв да бъде правилния начин на живот с диабет и на какво да обърнат внимание хората, за да избегнат усложнения. В дългосрочния проект е планирано провеждане на скрининги за ранно откриване на свързани с диабета здравословни проблеми.

Първото обучение ще се проведе на 19 ноември 2015 г. (четвъртък) от 17 ч. в залата на Отделението по долекуване на МБАЛ Бургас, което се намира на десетия етаж в Стария корпус. Лекцията ще бъде посветена на отражението на диабета върху бъбреците и ще я изнесе зам.-кметът по здравеопазване на Община Бургас д-р Лорис Мануелян, който е нефролог по специалност. Ще участват още д-р Йорданка Корудерлиева (ендокринолог с дългогодишна практика) и д-р Мариана Контева (кардиолог) и председателят на Сдружение „Диабетни грижи“ Радка Жекова. Записванията за участие в лекциите се осъществяват на тел.056 800 845 (между 9.30 и 17 ч. в работни дни), тъй като местата са ограничени.

По данни на Международната диабетна федерация над 500 000 българи между 20 и 79 г. страдат от двата типа диабет. Препоръчително е всеки да се изследва за диабет поне веднъж годишно. Около 40% от хората с диабет са недиагностицирани. А 25% от пациентите с новодиагностициран диабет вече имат усложнения.

" }-->

Коментари