Публикация

Д-р Желев на разпит за злоупотребите в Онкоболницата в София


Бившият министър на здравеопазването д-р Евгений Желев ще бъде разпитан във връзка с разследване за злоупотребите в Специализираната болница за активно лечение по онкология в София, съобщава Mediapool.

След постъпили сигнали от пациенти и организации за защита правата на онкоболните, през април в здравното заведение беше извършен обиск. Малко по-късно директорът на болницата доц. Петранка Троянова бе отстранена от поста и срещу нея беше повдигнато обвинение за длъжностни престъпления.

Прокуратурата води досъдебни производства и срещу длъжностни лица от МЗ и срещу персонала на болницата. Д-р Желев ще бъде разпитван на този етап като свидетел, но не е изключено да му бъде повдигнато обвинение, защото е бил принципал на здравното заведение и е трябвало да осъществява контрол върху него, уточняват от прокуратурата.

Събраните в хода на разследването показания сочат, че част от служителите на онкоболницата са престъпвали всякакви морални граници. На пациенти под упойка са предоставяни за подписване документи, с които те е трябвало да изразят своите изрични предпочитания операцията да бъде извършена от определен лекарски екип, срещу което те са били принуждавани да плащат между 700 и 1400 лева.

Установени са и големи пропуски при воденето на счетоводството.

Прокуратурата проверява още данни за нарушения при обществени поръчки за закупуването на техника и при сключването на договорите за почистване. Констатирани са и липси на документи в деловодството.

Докато беше министър, д-р Евгений Желев разпореди няколко проверки на болницата, които показваха, че всичко в нея се върши по правилата, посочва изданието. 

Коментари