Публикация

Новаторска операция в МБАЛ Бургас върна младите очи на 64-годишна учителка

64-годишна учителка хвърли очилата след новаторска операция, извършена в Очното отделение на МБАЛ Бургас. Тя върна младежкото си зрение благодарение на нов тип изкуствена леща, която се имплантира в Бургас за първи път.


64-годишна учителка хвърли очилата след новаторска операция, извършена в Очното отделение на МБАЛ Бургас. Тя върна младежкото си зрение благодарение на нов тип изкуствена леща, която се имплантира в Бургас за първи път. Освен това се спаси и от катаракта (старческо перде). Операцията е по метода „2 в 1“ – с една намеса се решават няколко очни проблема.

В България досега са извършени само десетина подобни операции, защото технологията е съвсем нова – представена за първи път на 33-ти конгрес на Европейската асоциация по катарактална и рефрактивна хирургия през септември т.г.В същината й стои нов тип изкуствена леща – вътреочен имплант, способен да осигури естествено зрение на близко, средно и далечно разстояние. Той е създаден, за да замени естествената човешка леща при операция на катаракта (старческо перде). Но е използван и за решаване на рефрактивни проблеми – напр. късогледство или далекогледство. Интересното при този подход е, че имплантирана при млади хора, изкуствената леща предпазва от появата на перде.

Операцията е направена от д-р Румен Мутавчиев – началник на Очно отделение в МБАЛ Бургас. Той е един от малкото офталмолози в града, който се стреми да прилага в работата си последните достижения на медицинската наука. „Преди операцията пациентката носеше два вида очила – за близо и далеч. Пердето бе съвсем в начален стадий. Водещото бе желанието й повече да не носи очила, защото й създават дискомфорт“, обясни д-р Мутавчиев.

Манипулацията спада към т.нар. еднодневна хирургия. Тя е безкръвна, безболезнена, извършва се за 20 минути, с местна капкова упойка. Пациентът вижда добре веднага, почти няма възстановителен период и още същия ден може да се заеме с обичайните си дейности.

В Очното отделение на МБАЛ Бургас годишно се извършват над 300 операции на катаракта. Това е най-често извършваната операция в света не само в областта на офталмологията, а в хирургията като цяло. В последните 20 години подходът към този тип операция претърпя гигантско научно развитие.Сега тя е строго индивидуализирана – хирургът задължително разпитва пациента какъв е начинът му на живот и какво зрение желае да получи. Това се прави заради различните видове лещи – едни осигуряват добро зрение надалеч, а за близо трябват очила, други са двуфокусни – гарантират добро зрение наблизо и надалеч. Последното поколение леща е трифокусната – осигурява добро зрение на всички разстояния. Именно този тип леща е използван при 64-годишната учителка.

Коментари