Публикация

Хомеопатия при хашимото - клиничен случай

Жена на 43 години с тереоидит на Хашимото, наднормено тегло, ставен болкови сидром


Основни оплаквания

  • подуване и коликообразни болки в червата след всяко ядене, редуване на запек с разстройство, невъзможност да нормализира теглото си;
  • допълнителни симптоми: силна чувствителност към шум, чести главоболия, трудна комцентрация;
  • от страна на ставите: силни болки в гърба, олка от половин година в тазобедрената става и преходни, скачащи болки в другите големи и малки стави на долните и горните крайници;
  • изразен предменструален синдром.

Психоемоционална картина

  • много раздразнителна, с изострено чувство за справедливост;
  • лесно избухва, злопаметна, трудно прощава;
  • "Не си мълча, все съм черната овца.";
  • импулсивна.

Клиниколабораторни изследвания

TAT - 1801.8 Ul/ml (горна граница до 115 Ul/ml)

TSH - 4.071 Ul/ml (референтни стойности 0.27-4.2)

Диагнозата на пациента е тиреоидит на Хашимото. Но ако разгледаме всични симптоми - болките по ставите, лошото храносмилане, киселините в стомаха, раздразнителността, честите главоболия, трудната концентрация - те ни показват дехидратиране на дълбоко клетъчно ниво. Най-добрият подход беше комплексния, който включва:

1. Психоемоционално повлияване с австралийски цветни есенции и конституционално хомеопатично лекарство.

2. Хомеопатична терапия и добавки, насочени към подпомагане на щитовидната жлеза.

3. Шуслерова терапия (шуслерови соли 4,6,10, по-късно и 9).

4. Алкализираща диета.

5. Детоксикация - през втория месец от терапията с помощта на специален хранителен режим, билки и масажи.

Резултати

Една година по-късно при пациентката изчезнаха газовете, подуванията и болките в храносмилателния тракт. Теглото се редуцира с 24 кг. Подобри се функцията на щитовидната жлеза, стойностите ТАТ намаляха до около 300 Ul/ml.

Коментари

Здравейте, аз лично нямам такива наблюдения.

Има ли някой наблюдения как повлиява дивият ям/ямс при Хашимото ?

В посоченият период пациентката не е приемала никаква конвенционална терапия. При повечето пациенти наистина се налага съчетаване на хомеопатия с конвенционална терапия (поради факта, че пациентите вече са започнали конвенционално лечение, когато идват при мен). Такова съпоставяне на резултати с друго лечение може да се направи само ако има заинтересовани хора да се направи клинично проучване. В България засега не успяваме да осъществим такова нещо. Но в Европа има различни такива проучвания. Можете да потърсите. Имам още един пациент, възрастен, при който поради алергия към L-thyroxin също съм провела самостоятелно хомеопатично лечение с много добри резултати и със заключение за подобреното му състояние от ендокринолог. Нямам други такива случаи. Моят опит с тези пациенти е, че за крайния изход от терапията е от изключително значение спазването на диетичен режим и редовния прием на хомеопатични лекарства. Шуслеровите соли и Австралийските есенции са поддържащи ефектите от основното назначение в тези случаи.

Именно въпроса, който задава Мария Шаркова ме вълнува и мен.

Мария Шаркова
6 май 2016 16:51

Интересно дали в посочения период пациентката е приемала и съответната конвенционална терапия, защото това не се споменава в статията. При коментиране на ползата от дадено лечение, е необходимо съпоставяне на резултатите с друго лечение или с плацебо, за да се оцени ефикасността му. Иначе просто няма как да разберем до колкото е достоверна информацията.

Пълни глупости!!! Имам Хашимото от десет години и съм правила какво ли не ,какви цветни есенции,какви шуслерови боклуци,просто искат да ви вземат парите.Хомеопатията в много страни е забранена,а тук всеки втори лекар се занимава с хомеопатия.При Хашимото само хормони - иначе не знам какво ще се случи.