Публикация

Известен турски лекар консултира безплатно онкоболни в Пловдив

Вчера, на 13 ноември, известният турски професор-онколог д-р Окан Кузхан даде безплатни консултации на на пациенти с онкологични заболявания в централния офис на здравната организация „Аджъбадем“ в гр.Пловдив.


Д-р Окан Кузхан е роден през 1969 г. в град Кютахия /Западна Турция/, където завършва начално и средно образование. Получава стипендия от държавата и завършва с отличие военното училище „Ишиклар“. По-късно е приет във Военно-медицинската академия. Дипломира се през 1987 г. с най-висок бал. През 2000 г. става специалист по вътрешни болести, през 2004 г. – онколог, а през 2009 г. защитава доцентура.
Областите на научен интерес по време на неговото членуване във факултета са: интензивна химиотерапия и стволови трансплантации при злокачествени заболявания /вкл. хематологични/, както и грижи за неизлечимо болни пациенти. Той има около тридесет медицински научни трудове, публикувани в международни медицински списания и около четиридесет постери, представени на международни симпозиуми. Членува в Турската асоциация по онкология, Турската асоциация по хематология и Европейската асоциация по медицинска онкология. Оттегля се през 2011 г. и започва работа в частния сектор, в системата на здравна организация „Аджъбадем“.
Владее английски и немски език. В свободното си време дава уроци по класическа китара и изнася концерти в Турция. Счита, че музиката оказва влияние на здравето на човека. Интересува се и от фотография. Превел е редица световни произведения от английски и немски език на турски език. Превел е пиесата на Фридрих Дюренмат "Die Panne, Fault" на турски език, избрана по-късно за архива на Държавния театър. Д-р Окан Кузхан е семеен, има дъщеря и син.
Все по-често наши сънародници се насочват за лечение в чужбина, в т.ч. и в съседна Турция с надеждата да открият ефективна терапия, особено по отношение на тежките болести. Някои от тях обаче, преминават през доста трудности докато попаднат на точната клиника и подходящия специалист. От няколко години в България има представителство на Здравна организация „Аджъбадем”, която е водеща частна институция в областта на здравеопазването в южната ни съседка. Тя обединява 17 многопрофилни болници, 12 медицински центъра, застрахователно дружество, университет, в които всеотдайно работят 12 000 души персонал. Разполага с пет онкологични болници, оборудвани на световно ниво; една специализирана неврохирургична болница, особенно в областта на детската неврохирургия; четири трансплантационни центъра – за черен дроб, бъбреци и костен мозък; високо развита болница по спортна медицина /една от четирите признати от FIFA – болници за спортен травматизъм в света /офталмология, кардиохирургия, естетична и пластична хирургия, ортопедия; психиатрия, психология и урология; генетичен център с персонал над 300 души и много други. Всички тези болници, центрове, отделения са оборудвани с високотехнологична апаратура. Основен приоритет на „Аджъбадем” е ориентация към удовлетвореността на пациентите. През системата преминават ежегодно около 3 000 000 /милиона/пациенти от над 40 държави.

„АДЖЪБАДЕМ“ В БЪЛГАРИЯ

Официален представител за България на веригата от болници и здравна система „Аджъбадем” в Република Турция е д-р Гюрай Ходжев – анестезиолог-реаниматор с дългогодишна практика по своята специалност. Завършил е Пловдивския медицински Университет през 1983год.. Дълги години е работил в КАРИТ на Университетската болница в Пловдив. През 1998 година д-р Ходжев кандидатства и работи като анестезиолог-реаниматор в немската болница „Юнивърсъл Груп” в гр. Истанбул, като през този период е имал професионални контакти и лечебна дейност в редица от известните болници там: Американска болница, болниците „Аджъбадем”, „Флорънс Найнтингейл”, Дж.Ф.Кенеди” и други.

ИДЕЯТА НА ИНИЦИАТИВАТА
Идеята на д-р Гюрай Ходжев и здравна организация „Аджъбадем“ е всеки месец да идва изтъкнат турски специалист, който да консултира безплатно пациентите. Целта не е да бъдат насочвани пациенти за лечение в чужбина, а да се реализира правото на хората, сблъскали се с тежката диагноза за БЕЗПЛАТНО ВТОРО МНЕНИЕ, на базата на което те да вземат правилното решение.
д-р Гюрай Ходжев – медиатор в този процес казва: „Много е важно хората да бъдат ориентирани и насочени към правилното място. Защото не конкретната болница, а докторът е този, който лекува.“
Заради дейността си през годините, като лекар, медиатор, спомоществовател и многобройните благотворителни инициативи д-р Гюрай Ходжев, заедно със съпругата си доц.-д-р Нарцис Калева – Ходжева, също изтъкнат лекар - специалист по детска ендокринология и педиатрия бяха гости на традиционната молитвена закуска тази година, давана от Президента на САЩ – Барак Обама.
Те ще бъдат специални гости и на предстоящата европейска молитвена закуска, която ще се проведе на 1 и 2 декември 2015, г. в Брюксел.

Коментари