Публикация

Защо жените се боят от паяци?


Паническият страх, който повечето жени изпитват от паяци, вероятно е вроден – това сочат резултатите от проучване, публикувано в британското изданиe New Scientist

Според изследователите този страх не се появява като резултат от житейски опит, а  жените просто се раждат с него.
Проведеният експеримент бил прост – на десет момичета и момчета на 11-месечна възраст били показвани последователно изображения на паяци и на цветя.

Момчетата отделяли на картинките еднакво внимание, докато момичетата по-дълго и по-внимателно и по-тревожно наблюдавали паяците.

Според  чените, това показва подсъзнателно асоцииране на тези животни с нещо, което представлява или би могло да представлява заплаха.

Бебетата от мъжки пол очевидно не откривали в изображенията нищо особено. Дейвид  Рекинсън, психолог от университета Карнеги-Мелън в Питсбърг, предполага, че страхът от паяци е вкоренен генетично у жените още от праисторически времена, тъй като ухапването от тези насекоми е било заплаха или за тях, или за потомството им.

При мъжете този подсъзнателен инстинкт не се е развил, защото за тях рискът бил много по-голям по време на лов или при единоборство със съперници.

Коментари