Публикация

Децата страдат от затлъстяване, очни болести и гръбначни изкривявания


Най-честите здравословни проблеми при децата са свръхтегло, смущения в зрението и гръбначни изкривявания, съобщи МЗ. 
Това сочат обобщените данни от профилактични прегледи, проведени от личните лекари в периода септември – декември 2008 г.

Оказва се, че 91 на 1 000 прегледани деца са с отклонение в здравословното състояние. 30% имат проблем със затлъстяването.

Причините за появата на гръбначните изкривявания обикновено са комплексни - несъобразена с ръста училищна мебел, продължителен престой в неправилна поза, неправилно носене на ученическата чанта.

За ранното откриване и профилактика на гръбначните изкривявания е необходимо родителите да наблюдават как детето им седи, докато пише домашните си. Тялото му трябва да бъде изправено, главата леко наклонена напред, лактите свободно да опират на масата, а краката да са свити под прав ъгъл в коленете, да опират с цялото стъпало на пода. Разстоянието между очите и книгата или тетрадката трябва да бъде 35 – 40 см.

Освен това родителите трябва да приучат детето към правилно лежане по време на сън. Най-полезно е положението по гръб с изпънати край тялото ръце, на равно и полутвърдо легло с ниска възглавница.

Децата трябва да носят учебниците си в раница на двете рамена, а по-големите ученици да сменят чантата в ръцете си.

Необходимо е също така родителите внимателно да оглеждат детето в профил и анфас, защото това може да покаже дали то има гръбначно изкривяване – едното рамо да стои по-високо от другото, едната половина на таза да е по-високо разположена от другата, а талията от едната страна да е изгладена, асиметрично разположение на лопатките.

Учителите трябва да спазват изискването за подреждане на учениците в класните стаи на подходящи за възрастта и ръста чинове. Нужно е децата с отклонение в стойката и тези с гръбначни изкривявания да се поставят на средната редица.

Препоръчително е периодичното разменяне на местата на децата от първа и трета редица. Преподавателите трябва да обръщат внимание за правилната работна поза и да разясняват на учениците необходимостта от активно спортуване -  плуване, баскетбол, волейбол, кънки, ски.

Коментари