Публикация

Д-р Д. Димитров: До 3-4 год. може да се въведе системата на ДСГ


Системата на клиничните пътеки трябва да остане за още година и половина до две. Това време е необходимо, за да се разработи системата на диагностично свързаните групи. Това заяви за Хелт медия д-р Димитър Димитров, директор на УМБАЛ „Св. Анна” в София. 

Още през 2000-2001 г. имаше екип, който работеше по нея. Но тъй като отпреди 3-4 години тази дейност е спряна, е необходимо тя да бъде възстановена. Т.е. до 3-4 години може в българските болници да се въведе тази система, ако е осигурено финансиране.   

Най-важното e в кратки срокове, до края на годината, да се разгледат  клиничните пътеки за остро болни и да се изработят новите клинични  пътеки за продължително лечение. Те са между 10 и 15, това не е тайна за експертите. 

Във връзка с клиничните пътеки за долекуване трябва да се направи ясна и точна снимка на българската болнична помощ. Не по документи, както е  досега, а ясно и на място. Да се види какво състоянието на здравната  мрежа по области, на регионалните болници.  Необходимо е пререгистриране на лечебните заведения според техните дадености – апаратура и съоръжения, персонал, заяви д-р Димитров.

 

Очаквайте цялото интервю с д-р Д.Димитров, посветено на най-важните проблеми пред здравеопазването.

Коментари