Публикация

Проф. Кантарджиев: Всеки трети ще умира от пневмония - антибиотиците не действат

Всеки да иска от личния си лекар направление за антибиограма, за да е наясно какъв препарат точно ще му действа


До 2050 г. 10 млн. души в света могат да изгубят живота си заради липса на ефикасно антибиотично лечение, предупреди проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология.

Рискът скоро да няма лекарства за терапията, дори на леки инфекции, е напълно реален. Колкото по-често употребяваме антибиотици, толкова по-голяма е вероятността те да спрат да ни действат. Причина за резистентността е и неправилната употреба на лекарства. Освен милионите жертви, ще има загуби и за икономиката - по 100 трилиона годишно до 2050-а.

Една от основните причини болестите да не се поддават на антибиотична терапия е неправилната и прекомерна употреба на медикаменти. Микробиолозите предупреждават, че именно заради резистентността има сериозен риск състояния, които сега се лекуват с антибиотици, в близкото бъдеще да станат нелечими.

Така наречената антибиограма се поема от Здравната каса, а всеки пациент може да поиска от личния си лекар направление за изследването. Проблемът обаче е, че не всички лекари информират пациентите си за микробиологичния тест.

Само за последните 10 години употребата на антибиотици в световен мащаб се е увеличила с 40%.

Коментари