Публикация

Център за иновативни терапии и авангардни технологии при диабет отвори врати в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна

Кметът на Варна Иван Портних, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ проф. д-р Жанета Георгиева и баронеса Денислава Ангелова прерязаха лентата на центъра, а отец Ясен Шинев отслужи тържествен водосвет.


В деня за борба с диабета, който целият свят отбелязва на 14 ноември, лекари, общественици, политици, деца и родители се събраха във варненската университетска болница „Света Марина“, където официално бе открит Център за иновативни терапии и авангардни технологии при диабет(ЦИТАТ-Д). Новият център е подпомогнат от Асоциация „Докосни дъгата“, сред учредителите на която са баронеса Денислава Ангелова и певицата Мариана Попова. Благодарение на благотворителната кампания на тази асоциация вече са осигурени 8 инсулинови помпи за деца, страдащи от заболяването.

Кметът на Варна Иван Портних, изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Марина“ проф. д-р Жанета Георгиева и баронеса Денислава Ангелова прерязаха лентата на центъра, а отец Ясен Шинев отслужи тържествен водосвет.

„Инфузионните инсулинови помпи са иновативна и скъпа терапия, която за децата с диабет в богата Европа е златен стандарт“. Това заяви проф. Георгиева при откриването на центъра, след което удостои баронеса Ангелова с почетен знак и грамота на УМБАЛ „Св. Марина“ за усилията и приноса и за обединяването на институции, организации, родители и обществото за каузата.

Пациентите с диабет на възраст от 0 до 18 години, които се лекуват в университетската болница „Света Марина“ във Варна са от цяла източна България и се увеличават непрекъснато. Благодарение на Центъра за иновативни терапии и авангардни технологии те ще могат да бъдат наблюдавани от разстояние, което ще намали и престоя им в болницата. Ръководител на центъра ще бъде проф. д-р Виолета Йотова, която е ръководител и на първа детска клиника в болницата.

След официалното откриване на ЦИТАТ-Д, Мариана Попова представи видеото към песента „Бяло“, който е записан именно в тази болница. На дискусията с родителите стана ясно, че преди броени дни на кръгла маса в парламента се били обсъдени проблемите при лечението на диабета преди броени дни и започват преговори от следващата година НЗОК да започне да плаща консумативите за инсулиновите помпи за деца и възрастни с диабет, които месечно възлизат на около 500 лева.

За това как ще работи центърът с пациенти може да разберете от проф. Йотова в следващото видео:

Коментари