Публикация

Кои са основните болести, от които страдат градските жители

Мегаполисите крият различни капани за здравето на човека


Вирусни заболявания

Претъпкат обществен транспорт, голям брой хора на обществените места, температурните промени от честата смяна на различни помещения поставят на изпитание имунната система. Вирусите се размножават в пъти по-бързо, отколкото в по-слабо населените места. Безконтролният прием на лекарства и недоизлекуване води до мутация на вирусите.

Предпазване: Здравословно хранене, добър сън и прием на витамини за заздравяване на имунитета. Ваксинирането е препоръчително.  Ваксините намаляват податливостта към различни инфекции.

Алергии

Замърсеният въздух, нарушеният режим на хранене, дълготрайните продукти с консерванти и оцветители, обилната екзотична храна, облеклата от синтетични материи - всички тези фактори разстройват имунната система на човешкия организъм и провокират алергични реакции. Появяват се необясними кожни раздразнения, сърбежи, хрема, сълзене на очите и тежки усложнения, като бронхиална астма.

Предпазване: Употребата на дрехи от естествени тъкани , здравословно хранене с качествени храни, по възможност органични, с по-малък срок на годност. Домът трябва да се почиства редовно, за да се прочиства и въздухът.

Нервни сривове

Дългият нормиран работен ден и заседналият начин на живот са предпоставка за сериозно обездвижване.  Съвременният човек едва ли изминава и 1-2 километра дневно, като учените подчертават, че добрата двигателна активност означава 6-7. Липсата на движение увеличава сериозно натоварването на нервната система и води до повишаване или рязко понижаване на кръвното налягане, постоянна сънливост, хронична депресия. 

Стресът и преумората са едни от най-големите проблеми на жителите на големите градове

Предпазване: За да намалят напрежението, хората, които живеят в големите градове, трябва да си осигуряват почивка и да се зареждат с положителни емоции. Най-доброто средство за това е физическата активност – от обикновени разходки до работа в градината на вилата.

Затлъстяване

Неправилният режим на хранене, изобилието от фастфуд, късните вечери водят не само до стомашни проблеми, но и до затлъстяване. Хронични гастрити, язви и колити - това са само някои от заболяванията на градските жители. Липсата на необходимата физическа активност и преяждането от нервно напрежение задълбочават проблема. Освен това хората в мегаполисите обичат да прекарват вечерите си в заведения, където се преяжда, и то не с най-полезната храна.

Предпазване: най-важното е да се намери време за ходене, за фитнес, да се изкачват стълбищата пеша и да се коригира режимът на хранене.

Непрекъсната умора

В напредналите икономически страни и големите градове хората страдат от т.нар. синдром на хроничната умора. Той се изразява в апатия, вялост и слабост, проблеми с паметта и безсъние, главоболие, необосновани страхове, вълнения, липса на апетит. Проблемът е, че това заболяване не се лекува дори и с пълноценна почивка. Средната възраст на страдащите от него е 28–45 години, а според статистиката това патологично състояние засяга жените двойно по-често, отколкото мъжете. Този проблем се решава трудно със собствени сили и затова трябва да се търси помощ от специалист невролог. 


Още по темата може да прочетете в сайта jivotatdnes.bg

Коментари