Публикация

Противогрипна ваксина може да се поставя и при бременни

Не е проблем жените да бъдат имунизирани едновременно с противогрипната ваксина в комбинация с тази срещу коклюш


Противогрипната ваксина може да се поставя дори в 8-9 месец на бременността, като не застрашава здравето на жената или на плода. Това заяви д-р Андрей Галев на откриването на VII Национална конференция по превантивна медицина, която се проведе от 11 до 13 ноември т. г.във Велико Търново. Председателят на Българското сдружение по превантивна медицина (БСМП) уточни, че такава е препоръката на СЗО, тъй като бременните са с най-висок риск от усложнения в случай на заразяване. Именно този контингент е бил и най-сериозно засегнат по време на пандемията от т. нар. „свински грип“. Не е проблем жените да бъдат имунизирани едновременно с противогрипната ваксина в комбинация с тази срещу коклюш, каквато е практиката в Западна Европа, коментира д-р Галев. Сред другите рискови групи са още децата, възрастните, хората с хронични заболявания, както и здравни специалисти. Освен че боледуват по-често, малките деца излъчват грипния вирус по-дълго.

Всяка година в света от грип се разболяват около 500 млн. души. Статистиката за България сочи, че заболяването засяга от 5 до 20%. Над 10 хиляди от тях попадат в болница с грипни усложнения, а 2000 са смъртните случаи от най-тежкото усложнение – пневмонията. По време на пандемията заболяемстта достига около 58%.

За съжаление имунизационният обхват с противогрипни ваксини у нас продължава да бъде изключително нисък - едва от 3%. За сравнение, в други европейски страни ваксинацията достига от 75 до 80 % , като водещи са Англия и Холандия. „В Европа за поставяне на ваксина личният лекар по 10 евро, докато у нас колегите взимат 4 лв за задължителна ваксина, а за препоръчителна – 0 лева. Как да повишим обхвата в такъв случай?“, риторично попита д-р Галев.

Сред акцентите на форума бе необходимостта от имунизация и на медицинския персонал.„Ако лекарят работи е болен от грип, то пациентът му също си тръгва „награден“ със заболяването“, заяви председателят на БСПМ. Той допълни, че ваксинацията може да предотврати заразяването от здравния специалист към пациента, но и обратно. Допълнителната здравна полза от ваксината е предотвратяване на разпространението към колеги и семейство. В САЩ например лекарите от клиничните практики посочват дали са ваксинирани или не и пациентът има право да избере при кого да се прегледа.

Припомнено бе, че вече втора поредна година тече съвместна кампания с Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и НЦЗПБ, както и други дружества. Нейната цел е да се повиши информираността сред лекарите и медицинските специалисти, а мотото е „Запретнете ръкави ваксинирайте се, другите ще последват примера ви. Защитете тези, за които се грижите. Да направим от нещо малко – нещо голямо”. 

Коментари