Публикация

Слаба информираност за рисковете от слънцето


Хората от плевенските села не знаят нищо за вредното въздействие на ултравиолетовата радиация и за използването на слънцезащитни продукти.
Това съобщи д-р Цветан Димитров от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве в областния град.

Д-р Димитров поясни, че изводът е на база проведената национална анкета по темата. Тя е разпоредена от Министерството на здравеопазването и е реализирана от всички РИОКОЗ в страната. В Плевенско допитването е проведено сред 152 души над 18 години от осем селища - Белене, Никопол, Кнежа, Милковица, Брестовец, Глава и Еница.

Данните от анонимното проучване ще бъдат използвани за подобряване на здравния статус на населението, като целта е профилактика на кожния рак. Анкетите от Плевен ще бъдат изпратени в здравното министерство.

Резултатите ще бъдат обработени в Националния център за опазване на общественото здраве и те ще дадат възможност на експертите да преценят достатъчна ли е информираността на населението по въпроса, посочи д-р Димитров.

Той допълни, че през последните години честотата на рака на кожата се увеличава по нашите географски ширини и затова е важно, особено за младите хора и децата, да  имат необходимите познания.

 

 

Коментари