Публикация

​МУ-Пловдив отбелязва Европейския ден на антибиотиците - 18 ноември

По инициатива на Световната здравна организация за първи път в света се организира кампания за осведомеността на хората за отговорно прилагане на антибиотиците


Медицински университет-Пловдив ще отбележи Европейския ден на антибиотиците 18 ноември. По инициатива на Световната здравна организация за първи път в света се организира кампания за осведомеността на хората за отговорно прилагане на антибиотиците. Тя се провежда в седмицата между 16 и 20 ноември и е насочена към пациенти, медици и правителства за повишаване вниманието и мерките при разумното използване на тези лечебни средства. В първата световна седмица за информираността относно правилно прилагане на антибиотиците за пореден път се чества и Европейският ден на антибиотиците - 18 ноември, организиран от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. За ползите и вредите от антибиотиците и за събитията, с които Пловдив ще отбележи деня – говори проф. Мариана Мурджева, ръководител на Катедра Микробиология и имунология при МУ-Пловдив и Началник на Микробиологичната лаборатория при УМБАЛ „Св. Георги”-Пловдив.

- Проф. Мурджева, как трябва да употребяваме антибиотиците?

-Употребата на антибиотиците е въпрос на предизвикателство и медицинско изкуство. Антибиотиците трябва да се назначават от лекар - при строги показания за прилагане, в конкретна доза, път на приемане, продължителност на лечение. Не на последно място е съотношението цена/ефективност. Самолечението с тях е изключено, защото може да доведе до нежелани странични реакции и повишаване на резистентността на бактериите. Важно е да се знае, че най-честите инфекции в зимния период са вирусните, а те не се лекуват с антибиотици, тъй като антибиотиците повлияват бактериалните заболявания. Самоинициативата, която някои пациентипредприемат, залечение с антибиотик, непредписан от лекар, компрометира възможността да се лекуват правилно инфекциозните болести и може да доведе до нарастващи размери на резистентността. Трябва и да помним, че спирането на приема на антибиотика преди предписаното време е предпоставка за повторното размножаване на бактериите и задълбочаване на симптомите.


- Имат ли странични реакции?

-Да, антибиотиците могат да имат странични реакции - някои са по-чести, други по-редки. Някои например може да доведат до алергия (обриви, отоци, повръщане, диария), други са токсични за малки деца, трети могат да увредят бъбреците, ушите и черния дроб. Нежелано действие на антибиотиците е и разрушаването на нормалната микробна флора в червата, устната кухина или влагалището, което налага профилактично прием на пробиотици при по-дълга употреба на антибиотици. Ето защо до антибиотично лечение трябва да прибягваме само в случаите, когато употребата им наистина е наложителна.

- Повече вредят или повече помагат при лечението на заболяванията?

-Когато са използвани правилно, т.е. разумно, въпреки вероятните им странични действия върху организма, антибиотиците остават мощно оръжие за борба с бактериалните инфекции. Те са незаменими при животозастрашаващи инфекции като сепсиси, пневмонии, менингити.

Рационалната антибиотична политика налага изписване на антибиотици само когато са показани и предложени в необходимата доза, по необходимия път и за съответния период от време. Пример за разумна употреба на антибиотици е периоперативната профилактика. Чрез нея в хирургията се цели да се ограничат микроорганизмите, инфектиращи хирургичната рана. Използват се антибиотични средства с възможно най-тесен антимикробен спектър при коремни, гръдни, ставни операции. Антибиотиците се вливат при повечето случаи еднократно в рамките на 60 минути преди началото на операцията. Това води до предотвратяване на инфекции на раната и не е достатъчно, за да се развие резистентност у бактериите.

- С какви събития отбелязвате Европейския ден на антибиотиците в МУ-Пловдив?

-Катедрата по Микробиология и имунология при МУ-Пловдив и Микробиологичната лаборатория при УМБАЛ „Св. Георги”-Пловдив всяка година на този ден инициират информационна кампания, свързана с Европейския ден на антибиотиците. И тази година изпращаме информационни бюлетини до всички клиники на болницата, информираме студентите на лекции и упражненияза необходимостта от правилно използване на този ценен ресурс, с който разполагаме - антибиотиците. За съжаление все повече нараства резистентността към тях.

Ние контролираме резистентността към антибиотици чрез нейното проследяване и даване на периодична информация на заинтересуваните клиницисти, изписващи антибиотици, за причинителите на инфекциите и нивата на тяхната резистентност към антибиотични средства.

Коментари