Публикация

Ролята на физическата активност в процеса на стареене

Упражненията трябва да бъдат индивидуализирани за отделния пациент в зависимост от състоянието му, придружаващите заболявания и ограничения във физическата функция


Основната част от пациентите, които лекуваме в ортопедичната практика са във възрастовата група над 65 год. и се оплакват от болки в ставите и нарушена физическа активност. Лечението на артрозната болест е многостранно, но обикновено консултацията завършва с препоръки и съвети за повишаване на физическата активност. Защо? Дали повишаването на физическата активност наистина ще доведе до подобряване или изчезване на оплакванията на болния?

С възрастта се наблюдават влошаване на функцията на отделните органи и системи. По отношение на мускуло-скелетната намалява плътността на костите, намалява се издръжливостта им и се повишава склонността към счупване. Намалява силата, еластичността и здравината на мускулите; еластичността на сухожилията и връзките също се влошава, а ставният хрущял започва да се износва.В резултат се увеличава честотата на остеопороза и артрозна болест(износване на ставите). Съчетанието с често срещаните сърдечно-съдови, бъбречни заболявания и диабет допълнително може да влоши състоянието на костно-ставната система.

От друга страна се наблюдава тенденция към увеличаване на болните с тези проблеми поради увеличаването на средната продължителност на живота.

В подкрепа на нашата теза и съвети са множество изследвания, които потвърждават данните, че повишената физическа активност, особено когато е с висока интензивност и честота забавя стареенето и свързаните с него намалени физически възможности и издръжливост както и забавя появата на редица възрастово обусловени заболявания. Активното занимание с физическа дейност и спорт дори и в напредвала възраст позволява нормален живот, лишен от болести и ограничения.

Препоръчителни упражнения

Упражненията трябва да бъдат индивидуализирани за отделния пациент в зависимост от състоянието му, придружаващите заболявания и ограничения във физическата функция. От съществено значение е постепенното увеличение на натоварванията. В зависимост от състоянието на сърдечно-съдовата система при всеки един болен може се установи подходящо ниво на натоварване и да се изработи програма с упражнения.

Упражнения за сила

При възрастните пациенти интензивните упражнения за сила запазват костната и мускулна маса, освен това увеличават силата на мускулите. Важно е да се отбележи, че интензивните натоварвания са по-полезни от аеробните упражнения (движение, разходка, бързо ходене, леко бягане).

Упражнения за издръжливост

Продължителните натоварвания имат кардиопротективен ефект, а освен това повишеното насищане на тъканите с кислород води до намаляване на мастната тъкан и запазване на мускулната сила и издръжливост. Повишената активност има по-изразени ефекти. При възрастните с намалени физически възможности увеличаването на скоростта на ходене или удължаването на дистанцията на ходене може да повиши ефектите на натоварването. При тренирани индивиди се препоръчва и стресово натоварване – спринт, рязко изкачване или каране на колело на нагорнище.

Гъвкавост и баланс

Редовните упражнения за еластичност и равновесие се препоръчват при възрастните пациенти. Те спомагат за запазване на обема на движение в ставите, подобряване на функцията и избягване на травми. Доброто загряване е препоръчително преди всички физически занимания, а статичното разтягане трябва да се извършва както преди, така и след тренировка. Поддържането на еластичен връзков апарат спомага за избягване на възпаление от пренапрежение в околоставните структури. упражненията за баланс спомагат за запазване на равновесието и избягване на падания.

Наднормено тегло и физическа активност

Затлъстяването е един от основните проблеми пред здравеопазването във всички държави. В скорошно проучване в 63 страни е установено, че 40% от мъжете и 30% от жените са с наднормено тегло, а съответно 20% и 24% са със затлъстяване. Наблягаме на този факт, защото затлъстяването води до редица заболявания, които в противен случай биха се появили чак след 20 години живот. Подобни са ефектите и по отношение на опорно-двигателният апарат, където наднорменото тегло е в пряка връзка с износването на ставите. От друга страна повишената физическа активност е едно от най-ефективните средства за намаляване на наднорменото тегло.

Не всеки може да постигне и поддържа високи нива на физическа активност, но промяната в начина на живот към по-активен се отразява благоприятно върху опорно-двигателния апарат. 

Коментари