Публикация

Какво се случва след отказването от цигарите

Промените в организма - стъпка по стъпка


Още в първите минути след последната изпушена цигара, организмът започва да работи по различен начин.

Какво се случва, след отказването от цигарите:

 20 минути след като сме престанали да пушим започва да се възстановява кръвообращението, като се повишава чувствителността на пръстите на ръцете и краката.

8 часа по-късно се извежда въглеродният окис от организма, като се намалява и количеството на въглеродния оксид, което води до нормализирането на нивото на кислород в кръвта.

2 дена след отказването от вредния навик организмът се изчиства от никотина, което предизвиква нарастване на желанието за пушене.

  • 2 дни е времето и за възстановяване на вкусовите усещания, защото тогава вкусовите рецептори се връщат към нормалното си функциониране.
  • Възвръща се обонянието.

3 дни е времето за възстановяването на дишането - дробовете възстановяват влакнестия епител, коййто е бил унищожен от пушенето. Това са ресничките, отговорни за изчистването на дихателните пътища. Тяхното унищожаване е възратимо и при отказване от цигарите те се регенерират.

7 дена - регулира се кръвното налягане

14 дена - отслабва кашлицата, но не изчезва веднага. Необходимо е време дробовете да се изчистят от натрупалите се в тях вредни вещества.

  •  Възстановява се напълно кръвообращението и се подобрява половият живот.
  • Подобрява се оросяването на крайниците, което при мъжете води до подобряване на ерекцията.

3 месеца - подобрява се и се изглажда тенът на кожата, защото никотинът е ограничавал постъпа на кръв в горните й слоеве, правейки я по-суха, бледа и спомагайки образуването на бръчки, блокирайки образуването на колаген в нея.

1 година - Изчезва зъбната плака и тютюневото наслояване върху пръстите. Нормализира се кръвообращението във венците.

5 години - рискът от инсулт се връща до нормалните за непушещ човек показатели.

След 15 години спада рискът от раково заболяване до нивата за непушачи.

Източник:AllDay

Коментари

Когато преди години спрях да пуша се чувствах сякаш ми бяха поникнали криле! Цигарената зависимост за жалост си има специално запазено място в нас, дори години да не пушиш отново може да те издебнат и да те завладеят.

Vyarvam na napisanoto , ami kato nyamam volya da gi otkaja ?