Публикация

Децата и учениците са уязвими на вирусни инфекции


Малките деца и учениците са една от рисковите групи за развитие на вирусни инфекции през есенно-зимния сезон след откриването на учебната година. Най-важните действия за ограничаване на разпространението на вирусни агенти е поддържането на добра хигиена, осигуряването на пълноценно хранене и престой на открито.

Доц. Маруся Лилова, началник на клиниката  по педиатрия на болница „Токуда”, препоръчва в следващите месеци децата да бъдат пазени от контакт със заразно болни хора, а при симптоми на остра инфекция да останат вкъщи до оздравяването си, а в най-добрия случай – и седмица след това.

Противогрипна ваксина трябва да се поставя след консултация с лекуващия педиатър, а за често боледуващите деца - да се обмисли имунизация срещу пневмококи.

Пълноценното дневно меню на всяко дете трябва да включва млечни и месни продукти, много пресни плодове и зеленчуци, които са основен източник на витамини. Най-ценен за профилактиката на острите респираторни заболявания и грипа е витамин С заради мощния му антиоксидантен ефект и протекцията, която осигурява на всички органи и системи.

„Ако приемът на витамин С с храната е недостатъчен или детето се намира в условия, които крият риск от заразяване /училища, детски градини, ясли и др./, е уместно да се прави дозирана профилактика с този витамин, която да не е непрекъсната и по възможност назначена от педиатър”, допълва доц. Лилова.

Коментари