Публикация

„Майчин дом” става на 112 години

​Университетската АГ болница "Майчин дом" ще отбележи утре 112 години от създаването си, съобщиха от лечебното заведение.


На 19 ноември цар Фердинанд прерязва лентата на днешния "Майчин дом". Според историческите бележки построяването й става възможно благодарение на княгиня Мария Луиза. Затова дълги години болницата носи нейното име. В знак на почит през 2015 година "Майчин дом" валидира пощенска марка с лика на княгинята.

В рамките на новоизградената сграда е имало три отделения с общо 40 легла. Днес "Майчин дом" разполага с 390 легла, като 110 от тях са за новородените.

Последните няколко години медицинското заведение е абсолютен първенец по брой новородени в България. През 2014 година  дори счупи собствения си рекорд от последните 15 години с 4133 бебета. В навечерието на годишнината според справка в електронния регистър на ражданията, УАГБ „Майчин дом” държи отново първенството. От началото на 2015 година досега родените бебета са 3517, като отново превес имат момчетата, които са 1849, а момичета са 1668. Родените двойки близнаци са 127. 

„Добрите традиции имат пряко отношение и към днешния ден, защото екипът ни и до днес следва принципите на класическата  акушеро-гинекологична школа на Майчин дом – всеотдайност, безотказност, разумен „консерватизъм” и своевременно въвеждане на новите тенденции в развитието на специалността. За нас няма по-важна и по-реална оценка от това, че семействата ни гласуват доверие животът на техните деца да започне под нашите грижи.”, заяви по повод празника изп. директор на „Майчин дом” проф. Виктор Златков, който само преди дни получи наградата „Мениджър на 2015 година”.

Коментари