Публикация

Как да помним по-лесно, повече и за по-дълго?


Проф. Игор Матюгин е виден руски психолог, доктор на педагогическите науки. Във Варна ще демонстрира методите си за развитие на паметта. Той ще проведе два тренинга – 3-дневен за възрастни, които имат ръководни функции, но работят на ръба на психическите си сили, и за ученици от елитни училища.

Професорът твърди, че паметта подлежи на развитие, а възможностите й поне от гледна точка на съвременния човек са неограничени. От 1989 г. досега той е обучил над 4000 експерти от цял свят.

Автор е на бестселърите „Тактилна памет” и „Ейдетика”, издадени в тираж над 2 милиона, които все още не са преведени на български. Разработва и серия от обучителни DVD програми - „Суперпамет”, „Малкият гений”, „Бързо четене и мнемотехника”, които са особено предпочитани сред по-младите хора.

Проф. Матюгин, каква е целта на тренингите, които ще проведете тук?
Топекспертите и мениджърите само за няколко дни ще се запознаят с такива методи за развитие на паметта, така че да успеят да увеличат капацитета й двойно. Специалистите, които изследват тази функция на мозъка, твърдят, че днешният човек използва едва 10% от потенциала си.

И наистина, на всеки 10 години информацията в нашия социум се обновява и удвоява. Същевременно нищо не правим, за да развием паметта си, и тя е на нивото, което хората са имали в... каменната ера. В тренинга за отличници ще науча децата как да помнят стихове, проза, дати, цифри. Ще им дам алгоритъм, по който бързо да подготвят домашните и уроците си, и това ще им позволи да повишат вниманието си в училище. В крайна сметка децата, ако си поставят за цел, ще могат да учат по 100 чужди думи на ден.

Кои са митовете за паметта?
Не е вярно, че който се е родил с лоша памет, цял живот трябва да живее с даденото му качество. Тя наистина може да се развива, и то в различни посоки. Може да се научите да помните цифри, или асоциативните си умения за помнене, или по-лесно да усвоявате чужди езици.

Заблуда е теорията, че колкото повече натоварвате паметта, толкова повече я развивате. Ще ви дам прост пример. Когато бях дете, имах много лоша памет. Тогава баща ми ме накара всеки ден да си избирам от географската карта по десет града и да ги запомням. Така и направих. След няколко дни установих, че наистина научавам новите десет имена, но забравям първите десет, учени преди време. Така че този метод не върши работа.

Какво всъщност представлява методът за развитие на паметта?
Още от древността, от Гърция ако щете, са прилагани най-различни методи за по-лесно запомняне. В училищата ги опростихме и превърнахме в игри, така че децата да ги усвоят по-лесно и заниманията да са им по-забавни. Например серия от десет движения с ръце могат много лесно да се възпроизведат, ако си измислите някаква история.

Така всяко действие ще го свързвате с ключов момент от историята и няма да имате проблем. Обратното също е валидно и то служи много добре на актьорите. За да научат по-лесно текстовете си, те жестикулират. Интересен метод е този на Цицерон. За да запомня речите си, той се разхождал в своята стая и свързвал отделни моменти от текста с предметите, които го заобикалят. Дали и вие ще се разхождате в стаята си, или пък ще си създадете виртуална такава, ще е от полза.

Как да помогнем на учениците да помнят исторически дати?
Темата за децата и училището е много важна. Работата е там, че учителите казват на учениците да наизустят това или онова, но никой не обяснява по какъв начин да стане това. А за месец човек е способен да наизусти около 400 дати.

Най-лесно цифрите се учат чрез образи. Зрителната памет запечатва безброй образи. Затова, ако вписвате цифрите в картинки, ще ги научавате много бързо и трайно. Например някои от датите в руската история в нашата школа се преподават точно като малки рисунки – изобразяваме събитието с проста илюстрация, така че фигурите да подсказват нужните ни цифри.

Друг вариант е методът на Швейк, при който комбинациите от цифри се заучават чрез намирането на някакви признаци. 1881 е годината, в която умира Достоевски. Ако разделите числото на двойки, ще установите, че цифрите са огледален образ. Комбинацията от 248 пък се помни с това, че всички цифри се делят на две. По същия начин можете да научите йероглифите. Ще ги запомните по-лесно, ако свържете отделните им контури със семантиката, която носят.

Как е възможно едно дете да учи по 100 чужди думи на ден?
Дъщеря ми в момента учи вече пети чужд език. Оказа се, че за нея най-лесно е да учи нови думи чрез списъци. Прави си списък от думи и всеки ден добавя нови, като преговаря старите. Списъците й висят навсякъде из къщи, но наистина помагат. Американците пък откриха друг метод – според тях най-лесно се помни, като се правят етикети с чужди думи и се закачат на предметите, които означават. По този начин погледът ти среща малките бележки и си в постоянен процес на учене.

Английската техника разчита на особеното състояние на мозъка по време на сън, но само до 40 минути от началото му. Знаете, че децата, които се приспиват с приказки, после могат да възпроизведат текста дума по дума без никакво затруднение.

Какво е значението на изследванията в посока развитие на паметта като цяло?
Важно е да се знае, че развитието на паметта не е просто набор от техники за по-лесно запомняне на факти, което безспорно е изключително важно в днешно време.

Доказано е, че хората с по-голям интелектуален капацитет водят по-качествен живот и много по-лесно оздравяват. Факт е също, че сред симптомите на депресията са влошените памет и концентрация на вниманието. Изследванията в тази посока може би ще помогнат в бъдеще именно в борбата с депресиите и заболяванията, засягащи паметта, които са сред актуалните проблеми на нашето съвремие.

Коментари