Публикация

Как да разпознаем чернодробните проблеми

Някои чернодробни болести протичат скрито, но все пак има симптоми, които подсказват, кога черният дроб страда


Черният дроб е най-голямата жлеза в човешкия организъм. Той е от тези извънредно търпеливи органи, които дълго понасят негативното влияние на вредните човешки навици. Най-много щети върху черния дроб нанася алкохолът.

Като трябва да се има предвид, че под злоупотребата с алкохол се определят не само единичните запои, но и редовните посягания към чашката, дори с по-малки количества (около 20-40 милилитра етилов спирт).

Алкохолът причинява до 76% от всички чернодробни болести

На второ място сред враговете на черния дроб са някои от най-предпочитаните храни във всекидневието ни: мазни сирена, колбаси, пушени продукти, газирани напитки, шоколад, бързи закуски /fast food/. Всички те са натъпкани с консерванти, ароматизатори и редица други вредни за организма вещества, които ние незабелязано поглъщаме всеки ден. Тежката задача да преработи до безопасен вид всичко вредно, което приемаме, да прочисти организма от токсините, се пада тъкмо на черния дроб.

В един момент обаче голямата издръжливост на този верен „чистач“ се изчерпва и понякога това става в още доста млада възраст. Нещата се усложняват от факта, че

много страдания на черния дроб протичат в скрита форма, без симптоми.

А не се ли спре навреме болестният процес, той преминава в хроничен и тогава лечение не само е доста по-трудно, но и по-скъпо.

Класическите признаци, че нещо не е наред с черния дроб, са:

  • болка и дискомфортът под ребрата отдясно;
  • загуба на апетит;
  • позиви за повръщане;
  • потъмняване на урината;
  • пожълтяване на кожата и на очите.

Симптом могат да бъдат и упоритите храносмилателни смущения.

Напълно възможно е обаче тези симптоми да не се появят, а черният дроб да напомни за себе си само с общо неразположение и повишена температура. Най-добре е да не отлагате посещението при лекар. Той бързо ще се ориентира и най-вероятно ще постави една твърде разпространена диагноза – омазняване на черния дроб. Това е опасно заболяване, за съжаление много разпространено в наши дни. Трябва да се знае, че безразборната употреба на лекарства също може да доведе до чернодробно увреждане, което се нарича медикаментозно.

Независимо дали проблемът е причинен от алкохол, медикамент или вирус,

хепатопротекцията е основна и важна част от лечебните подходи при всяко едно от чернодробните увреждания.

Растителни видове, подпомагащи функцията на черния дроб, са използвани от хората още в най-дълбока древност. И съвременните хепатопротектори в голямата си част са препарати, създадени на билкова основа – някои са базирани на видове, срещащи се по нашите географски ширини, други са съчетание от по-екзотични растения.

Такъв препарат на нашия пазар е Хепасейв, който представлява стандартизиран екстракт от растението Picrorhiza kurroa (4% куткин). С цел профилактика Хепасейв може да се приема два пъти на ден по една таблетка, а при лечение - два пъти по две таблетки.

„Моят опит с този продукт показва добри резултати по отношение на хепатопротекцията и възстановяването на чернодробната функция, - казва д-р Николай Цонев, началник на Отделението по гастроентерология в софийската Втора градска болница. - Курсовете са по-дълги, като трябва да се знае, че могат да се комбинират различни хепатопротектори, но не е желателно да се комбинират в ниски дози. Трябва да се използва терапевтичната доза – в случая една-две таблетки два пъти дневно. Препоръчвам, когато говорим за чернодробно заболяване, независимо от какво е причинено, да се използва като хепатопротектор стандартното лекарство. Да знаем, че съдържа точно това, което е написано, и в това количество, което е написано.“

Д-р Цонев съветва още хепатопротекторът да се приема не по-малко от три месеца. Причината е, че подложеният на увреждане орган се нуждае от определен период, за да се възстанови.

Коментари