Публикация

19 Ноември - Международен ден без тютюнопушене - „ЕКС пушач БГ“

По традиция Международния ден без тютюнопушене се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември по инициатива на Американската общност за борба с рака (ACS). Тази година организираните инициативи на национално ниво преминават под мотото „ЕКС пушач БГ“.


По данни от проведено национално проучване по брой на пушачите България е на второ място в ЕС след Гърция (40%). 37.4% от възрастното население на страната пуши цигари. В 11.2% от случаите изцяло липсва мотивация за отказване както при мъжете, така и при жените. Сред отказалите преобладават мъжете над 45-годишна възраст и жените между 25 и 54 години.

Особено уязвима група се оказват децата. У нас на пасивно тютюнопушене у дома са изложени 57.5% от тях. Всеки четвърти ученик е настоящ пушач, като относителният дял на момичетата е малко по-висок 27.9% срещу 21.5% на момчетата. 

Днес голяма част от регионалните здравни инспекции дават възможност на всеки желаещ да посети "Консултативен кабинет за отказване от тютюнопушене", където ще узнае какво е количеството на въглероден монооксид и карбоксихемоглобин, в издишания от него въздух, както и ще може да  получи Информация, помощ и подкрепа за отказване от тютюнопушенето.

На този ден призоваваме всеки пушач да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушене в името на собственото си здраве, както и здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.

Източници: 

http://www.redcross.bg/

http://srzi.bg/

Коментари

:)

Петър Краев
19 ное 2015 11:45

Бивш пушач и бивш циганин няма!