Публикация

Пилотен български проект за кучета детектори на хипогликемия

Фондация „Очи на 4 лапи“ започна работа по проект за обучение на кучета, които да реагират на симптомите, предшестващи хипогликемията при диабетици.


Фондация „Очи на 4 лапи“ и сдружение „Диабет и предиабет“ започнаха в началото на 2015 година проект по обучение на кучета в България, които да бъдат детектори на първите симптоми на хипогликемия при диабетици, като идеята бе на Галина Стаменова, майка на дете с диабет. По-късно към проекта се присъедини и Национална асоциация на децата и младежите с диабет, по покана на фондация „Очи на 4 лапи“.

Според информация в медиите училища за кучета детектори има в Англия и Италия. Първоначалните усилия да се привлекат треньори от тези училища за кучета в София и да се използва вече създаденото ноу-хау не доведоха до резултат. Затова фондация "Очи на четири лапи" започна работа по разработване на собствена методика за обучение на кучета, които да реагират на симптоми, предшестващи хипогликемична криза. Все още не е напълно изяснено дали кучетата реагират на миризмата на конкретно вещество или на реакцията на самия диабетик. За да продължи работата по създаване на медотика за обучение, са нужни доброволци.

Фондация "Очи на четири лапи" отправя покана за доброволческо участие в проекта за разработване на методика за обучение на кучета за диагностика на хипогликемия. По-късно методиката може да включи и умения за усещане на хипергликимия от кучетата. Фондацията кани родители на деца с диабет от София и диабетици от София, да се свържат с екипа на проекта за повече детайли и регистрация за участие в проекта на: имейл: e4p@abv.bg или телефон 02/824 38 45. Ако доброволците имат домашен любимец куче, това е добре за проекта, но не е задължително условие. 

В проекта ще се работи в две направления - обучаване на кучета, които вече са домашни любимци на деца с диабет и на диабетици и обучаване на кучета на фондацията да бъдат детектори на хипогликемии.

Повече за организацията и училището за кучета водачи и асистенти можете да научите на www.e4p-bg.com

Коментари

Кучетата са изключителни и се радвам, че все повече биват използвани не само за залавяне на наркодилъри, но и за реална здравна помощ на болни и хора в неравностойно положение. Това е инициатива, която трябва да бъде разпространена и подкрепена по всички възможни начини.

Това е изключително интересно и полезно. Проектът трябва да се популяризира максимално!