Публикация

Учените опознават новия грипен вирус


Ново изследване, спонсорирано от Европейския съюз, установи причината, поради която  свинският грип нанася по-големи поражения от сезонния.

 В резултатите от изследването, публикувани в  Nature Biotechnology,  се посочва, че заразените от свински грип вероятно ще прекарат болестта с по-тежки симптоми от боледуващите от сезонния грип.

Причината е начинът, по който пандемичният грипен вирус засяга определени рецептори в организма.

Новото проучване, извършено под ръководството на британския Imperial College, оргументира защо учените трябва да следят внимателно пандемията от свински грип и особено начина, по който се инфектират клетките. 

Как се инфектират клетките?

Учените обясняват, че грипните вируси се прилепват към протеиновите молекули по повърхността на клетките. Тези молекули, наречени рецептори, са разположени или в плазмата на мембраната  или в клетъчната цитоплазма.

Всеки вирус се прикрепва към определен рецептор. Когато вирусът не успее да намери определения рецептор, той не успява да проникне в клетката. Ако успее обаче да влезе в клетката, предизвиква промени в нея, след което тя започва да произвежда съставки, позволяващи достъпа на нови вируси. Тогава вирусите напускат клетката и започват да инфектират други клетки. Крайният резултат е инфекцията.

Учените от Германия, Япония, Португалия, Испания и Великобритания , участващи в изследването, посочват, че вирусите на сезонния грип атакуват рецепторите върху клетките в носа, гърлото и горните дихателни пътища. Когато се закрепят, те може да инфектират респираторния тракт.

Разликата при свинския грип е, че неговите вируси проникват дълбоко в  клетките на белия дроб и причиняват по-сериозни инфекции. Учените  установили специфичните рецептори, към които се прилепват вирусите.

Резултатите от изследването показват, че свинският грип се прилепва здраво върху рецепторите alpha2-6, които са разположени в носа, гърлото и горните дихателни пътища, както и върху рецепторите alpha2-3, разположени дълбоко в белите дробове. Сезонният грип се прилепва само към alpha2-6 рецепторите.

При повечето заразени със свински грип, болестта преминава в сравнително лека форма, обяснява професор Тен Фийзи  от лондонския Imperial College.

Някои хора обаче развиват по-сериозни белодробни инфекции, които протичат по-тежко, отколкото при сезонните грипове. „Нашето изследване  - отбелязва професорът - обяснява как действа вирусът: той се прилепва към рецепторите, които са разположени дълбоко в белите дробове. Това не е по силите на сезонните грипни щамове.”

Учените установили също, че свинският грип се прилепва сравнително по-рядко към рецепторите в белите дробове, отколкото към рецепторите в горните дихателни пътища. По тази причина повечето заразени прекарват болестта в лека форма. Експертите обаче са убедени, че вирусът може да мутира и да започне да се прилепва по- здраво към рецепторите в дробовете.

Ако грипът мутира по този начин, все повече хора ще прекарват болестта с тежки симптоми, подчертава проф. Фийзи, според когото учените трябва да обърнат сериозно внимание на тези промени във вируса, за да се опитат да сведат до минимум ефекта от промените.

Атакуването на рецепторите, заключава проф. Фийзи, показва до каква степен вирусът прониква в клетките и причинява инфекция.
Новото изследване дава допълнителни обяснения на действието на вируса на свинския грип и показва за какви промени в него трябва да се следи.

Коментари