Публикация

Значително са увеличени разходите на НЗОК са лечение в чужбина


Увеличаването на разходите за лечение на българи в чужбина е тенденция, която носи риск за бюджета на НЗОК. Тези разходи през последната година са нараснали със 160%.

Това съобщи пред здравната комисия в парламента директорът на касата д-р Румяна Тодорова. Най-често заминават за лечение в чужбина пациенти с вродени малформации, за очни операции и т.н.

Здравната каса заплаща спешната и неотложната помощ на всички здравноосигурени българи в страните от ЕС, която те получават срещу европейска здравна карта, както и лечението на хора, на които то не може да се осигури в България.

НЗОК е подготвила приблизително разпределение на средствата от оперативния резерв в размер на 240 млн. лева.
140 млн. лева ще бъдат насочени към болниците, а  договорите с нови лечебни заведения допълнително ще натоварят бюджета й.

"10 млн. лева ще бъдат насочени за изследвания, а останалите 90 млн. лева вероятно ще бъдат за лекарства, ако това се наложи. Все още не е ясно дали ще прибегнем до тези пари", каза ръководителката на бюджетната дирекция на НЗОК Жени Начева.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Петров предложи  да се наложи временен мораториум върху сключването от страна на касата на договори с нови болници.

Коментари