Публикация

Повече от половината мъже над 50 г. не си изследват нивата на PSA

Мъжете, които имат близък родственик с карцином или уголемена простата, е добре да започнат профилактика още на 45-годишна възраст


Повече от половината от мъжете над 50-годишна възраст не си правят годишното изследване на стойностите на простатно-специфичния антиген (PSA). Това показват резултатите от безплатните профилактични прегледи на простатната жлеза, проведени от 9 до 13 ноември т. г. в Клиниката по урология към УМБАЛ „Александровска“.

В рамките на кампанията са прегледани повече от 50 души, предимно около 60-годишна възраст. При над 80 % от пациентите прегледите показаха лека до умерена симптоматика от страна на долните пикочни пътища и нито един с тежка.

Кампанията няма претенции да бъде представителна, но тенденциите показват, че сериозна част от мъжете не полагат достатъчно грижи за собственото си здраве. Така например повече от 50% от пациентите не проследяват редовно стойностите си на PSA – изследването може да бъде направено и от личния лекар. Препоръчително е всеки мъж над 50-годишна възраст да посещава уролог веднъж в годината за профилактичен преглед. Представителите на силния пол, при които има фамилна предиспозиция (близък родственик с карцином или уголемена простата), профилактиката е добре да започне още на 45 години.

В Клиниката по урология в „Александровска“ болница се осъществява диагностика и лечение на вродени и придобити заболявания на пикочо-отделителната система на мъжа и жената и заболявания на мъжката полова система. Извършват се съвременни ендоскопски и лапароскопски оперативни интервенции, екстракорпорална литотрипсия, онкоурология, реконструктивна уролгия, бъбречна трансплантация и диспансерна дейност. 

Коментари