Публикация

Български лекар помогнал на първите ранени от атентатите в Париж

BBC съобщава, че това е д-р Юри Йорданов


Журналистите от Би Би Си разказват за лекаря. В тежката нощ той бил дежурен в спешното отделение на парижката болница "Сен Антоан", която се намира в близост до много ресторанти и нощни барове и в непосредствена близост до едно от местата - мишени на джихадистите. До момента д-р Йорданов не се е слъсквал с огнестрелни рани, но през това дежурство ще се наложи да обработи много такива. Първа в спешното отделение постъпва млада жена, около 30 годишна с три огнестрелни рани, след това започват да прииждат линейките с десетки ранени. Българският лекар извиква колеги и доброволци на помощ. Сред доброволците има много студенти от медицина, прекосили опасния град, за да помогнат на съгражданите си. Това е тежка нощ, в която лекарят научава за ужаса от разказите на пострадалите. По стечение на обстоятелствата по-рано същия ден, той и колегите му участвали в обучение по обработка на огнестрелни рани - подобни обучения се извършват два пъти годишно.

"Ние стабилизираме пациента, започваме лечение и го пращаме в хирургическото, ако е нужно. Това правим всеки ден - този път бе същото, но в различен и неочакван мащаб", споделя българинът пред Би Би Си.

Коментари

Добре е, че името на България няма да се свързва само с българските калашници, да се знае, че има достойни българи, лекари, професионалисти и хора. Поздравления за българския лекар!