Публикация

Семинар за иновации в областта на диабета

На семинара ще бъдат показани различните модели сензори за непрекъснат контрол на кръвната захар. Семинарът ще се предава на живо по "Пациентико".


Утре, 21 ноември, от 10 ч. ще се проведе за първи път в София демонстрация на всички видове сензори за кръвна захар. Събитието ще бъде в хотел "Форум" - София, конферентна зала. Лектор ще бъде Христина Димова, която ще дойде от Варна, за да покаже различните марки сензори и аксесоари и да ни обучи как работят. 

Ще може да се поръчат сензори след семинара. Семинарът за иновации в областта на диабета организират инициативен комитет на майките на деца с диабет и сдружение „Диабет и предиабет“. Семинарът ще се предава на живо в платформа „Пациентико“.  Не очаквайте излъчване като по ТВ, но Стефан от "Пациентска мрежа" ще направим всичко, което е възможно на този етап. Поне презентацията ще се вижда и ще чувате Христина Димова. тепърва платформата се развива и се добавят модули. Родители и деца ще могат да се запознаят с новостите в технологиите на световно ниво, с които техните „братя по съдба” облекчават ежедневието си в полза на добрата компенсация на диабета. Отдавна внедрени по света, тези технически иновации позволяват непрекъснат мониторинг на кръвната захар през цялото денонощие. 

Може да гледате на живо семинара чрез този линк: http://pacientico.org/cometchat/modules/chatrooms/index.php?id=6

За България тези подобрения все още са новост, макар че вече не са непознати за българските пациенти. 

Лектор по темата ще бъде Христина Димова – млада майка, която е с диабет тип 1 и която е от най-запалените и компетентни фенове да се внасят световните технически постижения и у нас. С мултимедийна демонстрация и подробен анализ на сензорите - устройствата за постоянен мониторинг (CGM) - тя ще запознае аудиторията с последните открития, приложими в борбата с високите кръвни захари.

Удобството родителите да следят със специален смартчасовник захарите на децата с диабет и намаляването до две убожданията в денонощие за калибриране на устройството, дава повече свобода на хората, които са засегнати от проблема диабет.

Всеки има право на достъп до информация за новостите, а кой и как може да си го позволи, е въпрос на мотивация и на възможности. Очаква се, след като НЗОК прие реимбурсацията на консумативите за инсулиновите помпи от април 2016 г., интересът към модерните сензори и устройства да се засили и повече хора да могат да осигурят повече комфорт в ежедневието си с диабет.

Подобни инициативи занапред ще бъдат провеждани и в други градове в страна, за да може всеки да бъде информиран. А в по-смелите си мечти можем да си пожелаем един ден за това да се погрижи и държавата.

Коментари