Публикация

Познавате ли куркумата?


Статистиката за заболяванията от алцхаймер в различните страни насочва вниманието на експертите към Индия. Години наред учените и лекарите се опитваха да си обяснят защо там страдащите от алцхаймер са най-малко.

Отговорът идва с изследванията на лечебните свойства на куркумата  - тя е сред най-употребяваните подправки в традиционната индийска кухня.

Първоначалните анализи  бяха съсредоточени главно върху изненадващата способност на тази билка да спира растежа на раковите клетки. При по-нататъшното изследване на свойствата на куркумата бе установено, че тя може също да възпрепятства и развитието на алцхаймер.

Активната съставка в билката, която я прави толкова мощно  средство, се нарича куркумин. Тази съставка има силно противовъзпалително действие и от много години се използва в Китай и Индия  срещу редица оплаквания – от газове и менструални болки до кръв в урината и зъбобол.

В италианско биохимично изследване се твърди, че куркумата може да стимулира мозъчната тъкан да произвежда  антиоксиданта билирубин, който предпазва мозъка от разрушителното действие на свободните радикали.
Именно тези дегенеративни промени, причинени от свободните радикали, са в основата на заболяването от алцхаймер.

Тези научни изследвания не означават, че е открито лекарството срещу болестта, но може да помогнат на хиляди, ако не и на милиони хора да избегнат големи страдания.

Болестта алцхаймер атакува мозъчните клетки и унищожава връзките между тях. Това води до увреждане на паметта, странно и объркано поведение. Първите признаци на заболяването може да останат незабелязани. Отначало болният може да забравя скорошни събития, но с напредването на болестта може да изчезнат и спомените за  отдавнашни събития.

Коментари