Публикация

​Крос "<6" за Световния ден на диабета

Асоциация „Диабет тип 2“ организира празник за малки и големи, с който отправиха посланието, че има по-малко от 6 неща, които ежедневно можем да правим за себе си, за да поддържаме кръвната захар по-ниска от 6 ммола на литър.


Крос "<6"

Асоциация „Диабет тип 2“ организираха за Световния ден на диабета Крос в парк „Борисова градина” в София. Участниците бяха разделени в 3 категории – 1000, 1500 и 3000 метра. 

В трите трасета се пуснаха смело и с въодушевление деца и възрастни, като често бягаха цели семейства заедно с детските колички. Основното послание на кроса бе, че диабетиците могат да направят 6 неща, за да поддържа кръвната си захар по-ниска от 6 и едно то тези неща е физическата активност. Събитието подчерта важността на физическата активност и припомня, че за хората с предиабет диабет тип 2 може да бъде избегнат. Това събитие показа, че хората, болни от диабет, не се различават от всички останали и не бива да бъдат дискриминирани. 

Вяра Врагова, председател на „Асоциация Диабет тип 2“ каза след събитието: „Благодаря на всички участници в кроса и на тези, които дойдоха да ни подкрепят. Благодаря на г-жа Ирена Димитрова, директор на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм” на Столична община, на Гери и Даниел от спортен клуб "София-Европа", които дадоха всичко от себе си и направиха възможен този спортен празник. Благодаря на “Сити Клиник” за безвъзмездното медицинско обезпечаване на кроса. Благодаря и на Деница Иванова, зам.-председател на асоциацията, за това, че е креативен генератор на идеи. Първият Крос "<6" отправи посланието, че има по-малко от 6 неща, които ежедневно можем да правим за себе си, за да поддържаме кръвната захар по-ниска от 6 ммола на литър.”

Сред водещите на събитието бе гимнастикът Йордан Йовчев, който насърчаваше най-малките участници и тичаше заедно с тях. 

Празникът привлече над 300 участници и над 200 зрители, превърна се в запомняща се атракция, привлече вниманието и на медиите, и на широката аудитория. Кросът беше осъществен в партньорство със Столична Община и НПО, с помощта на много спонсори, сред които Санофи, Новартис, Дара, ДропИн, Валмарк, хотел Мадрид.

Коментари