Публикация

​Новият ген, който прави бактерии, резистентни към антибиотиците

Изследователите казват, че някои от бактериалните щамове , които са придобили нова резистентност на гена наричан MCR-1 също имат епидемичен потенциал.


Новият ген, който прави бактерии, резистентни към антибиотиците полимиксини- последната надежда за лечение на инфекции- е широко разпространена в голямо семейство от бактерии, казва ново проучване публикувано в Lancet Infectious Diseases На. Изследователите казват, че някои от бактериалните щамове , които са придобили нова резистентност на

гена наричан MCR-1 също имат епидемичен потенциал. Откритието е особено тревожно, защото изследователите са открили нов ген на плазмиди - мобилна форма на ДНК, която лесно се пренася и разпространява сред различни бактерии чрез хоризонталния пренос на гени. Тя отразява едно по-ранно откритие в Индия отпреди няколко години на устойчивият ген NDM-1, който прави бактерии, устойчиви на почти всички антибиотици.

В изследването си, учените от Южено Китайският Аграрен университет, Гуанджоу, заключават:

"Появата на MCR-1 възвестява нарушението на последната група от антибиотици, полимиксини, от плазмид -медиирана резистентност. Въпреки че в момента се ограничава до Китай, MCR-1 е вероятно да се разпространи. Съавтор Jian-Хуа Лю, професорка, специализирана в антимикробната резистентност при животните, казва, че резултатите са " изключително тревожни ", защото полимиксини са " последната група антибиотици, при която съпротива е била неспособна да се разпространява от клетка в клетка ." Резистентният „Polymyxin“ е известно ,че се разпространява по хромозомни мутации, но никога не са били съобщавани за такива чрез хоризонтален трансфер на гени до сега. Когато тя е ограничена до хромозомни мутации , механизма на резистентност е " нестабилен и неспособен да се разпространи в други бактерии. Екипът е открил доказателства, че генът преминава лесно между обикновените бактерии като Ешерихия коли , които причиняват много видове на инфекция, като на пикочните пътища. Както и Klebsiella пневмония, които причиняват пневмония и други инфекции. Професор Liu казва, че това предполага "прогресия от обширна лекарствена резистентност към pandrug резистентност и ,че това е неизбежно." Проучването започва, когато екипът открива доказателства за прехвърляеми устойчиви на лекарства „колистин полимиксинът“ в щам на Е. коли, изолиран от прасе. След това изследователите анализират бактерии, събрани от свине в кланици и от сурово свинско и пилешко продаващо се в Guangzhou между 2011-2014г. Те също така анализират проби от пациенти в две болници в Гуандун и Zhejiang провинции. Открили са гена на MCR-1 в 166 на 804 проби от Е.коли от животни и 78 на 523 проби от сурово месо. Те също го намерили в 16 проби от Е.коли и K. пневмония, взети от 1,322 болнични пациенти.

" Ограничаването или спирането на използването на полимиксини в селското стопанство "

Китай е тежък потребител и производител на колистин и основният двигател на нарастващото световно търсене на антибиотика, който се очаква да надвиши 13000 тона годишно до края на 2015 г. и се увеличава в размер на 4,75% годишно.

Китайското правителство започна оценка на риска от използването на колистин в храните за животни и работи с учени които да оценят въздействието на MCR-1.

Въпреки това, отбелязват авторите , че Китай не е единствената страна която ползва колистин в селското стопанство. Много други страни, включително някои в Европа, също използват полимиксини в селското стопанство, така че отговорността за приемане и справяне с проблема е от глобален характер.

Източник:

http://www.medicalnewstoday.com/

Коментари