Публикация

Трапеза с цветовете на дъгата


Натуралните фитохимикали, които оцветяват плодовете и зеленчуците, са много полезни.

Плодовете и зеленчуците с ярки цветове съдържат най-много антиоксиданти, които предпазват организма от вредните свободни радикали /нестабилни молекули, подкопаващи дълготрайно здравето/. Тези радикали вредят и на колагенните фибри, които придават еластичност на кожата.

Така че  е много важно да се се ядат плодове и зеленчуци с различни цветове – червени, оранжеви, жълти, сини, лилави.  

Каква е ползата от различните пигменти, които оцветяват плодовете и зеленчуците?

Червените чушки, доматите, черешите и ягодите са богати на антиоксиданта ликопен, който забавя стареенето, подобрява имунната система и пази от слънчеви изгаряния. Известно е, че когато доматите  преминат топлинна обработка,  ликопенът в тях се усвоява по-лесно от организма. Затова не се притеснявайте, когато употребявате домати във вид на консерва.

Оранжевите моркови, портокали, кайсии, сладки картофи и манго съдържат алфа и бета каротини, антиоксиданти, които предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи и помагат за обновяването на клетките.

Жълтите чушки, бананите, нектарините и сладката царевица са богат източник на бета-криптотанксин  - фитохимикал, който предпазва от сърдечни болести и помага за междуклетъчната обмяна на витамини и минерали.

Зелените ябълки, спанакът, зелето /във всичките му разновидности/, крушите са добър източник на лутеин – каротеноид, който е полезен за очите и за еластичността и хидратацията на кожата. Авокадото и листните зеленчуци са богати и на витамин Е, който заздравява  клетъчните мембрани  и отлага появата на бръчки.

Виолетовите  патладжани, цвеклото, боровинките, гроздето и сливите съдържат антоцианидини - растителен пигмент, който заздравява кръвоносните съдове и предотвратява разпадането на колагена.

Коментари