Публикация

Д-р Силвия Йорданова: Профилактичните прегледи за рак на гърдата трябва да започнат още на 18 г.

Стероидите увеличават риска от заболяване при мъжете


Всяка дама трябва да знае, че първият профилактичен преглед за рак на гърдата трябва да се направи още от 18-годишна възраст. Причина за това е драстичният спад във възрастта и зачестилите случаи на рак на гърдата при жени под 40 години.

Какво трябва да се знае за прегледите?

  • Жени до 40 години подлежат на ехография
  • Жени над 40 години подлежат на мамография

Това е така, защото при жените до 40 г. гърдата е много плътна, каналите са тесни и с плътна тъкан между тях. В тези случаи мамографията няма диагностична стойност. При тази възрастова категория мамография може да се направи евентуално при наличие на лезия, която подлежи на операция и този тип образна диагностика се явява нужна в помощ на хирурга. Най-честите патологии, които се наблюдават в тази възрастова категория са калцификати (микро и макро) и кисти.

При жени от 45 до 59 г. основният метод за образна диагностика е мамография. В тази възрастова категория повечето жени са раждали. Стената на каналите се уплътнява и се наблюдава мастопатична компонента, която задължително се наблюдава до 60-годишна възраст. Наблюдава се дискретно отлагане на мастна тъкан, при което гърдите се повдигат и увеличават обема си. В тази възрастова категория ехографията и мамографията вървят ръка за ръка. Нужно е проследяване на всеки 3 до 6 месеца. Най-честата патология, която се наблюдава са макрокалцификати, които са се образували на мястото на киста, която се дренира.

Наблюдаването на микрокалцификати насочва към специфичен туморен процес. Най-страшното е, че все по-млади жени страдат от рак на гърдата – има 25-годишни, без каквото и да било наследствено предразположение, има и жени на89 г.

При жени над 60 г. гърдата значително се променя. Изчезва уплътняването на каналите, гърдите придобиват едрозърнеста структура, т.е. характерна е една пастьозност, която се обуславя от липсата на хормонална активност.

Всяка уважаваща себе си жена трябва веднъж годишно да прави профилактични прегледи на гърдите си. Като задължително според възрастовите особености на всеки две години – мамография. Възрастова граница вече няма, застраховка няма.

Дамите, които се подлагат на инвитро процедури или хормонозаместващи терапии, трябва да знаят, че се повишава значително риска от развитие на рак на гърдата. Понякога се случва този процес да се хване и по време на бременност. Тогава обаче няма дилема - изходът е аборт в начална бременност. Бременността увеличава развитието на карцинома. При небременни жени карциномът достига до трети стадий за 6 месеца, а при бременните – този процес драстично се ускорява.

Мъжете също не са застраховани. Да, вярно случва се много по-рядко, но от голямо значение при тях е употребата на стероидни хранителни добавки, здравословното състояние на простатата и генетичното предразположение.

При започнал туморен процес с редовни профилактични прегледи, той може да се хване още от 3 мм или т.нар. нулев стадий. Затова единственият шанс да се открият процесите навреме е да се ходи често на преглед, за да се установи болестта в началото. Ехографията е напълно безвредно изследване. И най-важното - профилактиката на млечната жлеза най-коректно се прави от първия до десетия ден на менструацията.

Коментари