Публикация

Специалисти настояват урологичните прегледи да са задължители


Мъжете, навършили 45 години, трябва да са задължени да ходят всяка година на профилактичен преглед при уролог – около това мнение се обединиха водещи специалисти по време на започващите днес ХХІ Варненски урологични дни, посветени на онкологичните заболявания.

„Пациентите не са свикнали на профилактика и това е причина болните да се обръщат към нас твърде късно”, коментира консултантът за Североизточна България и началник на варненската болница „Света Анна” доц. Лидия Петкова.

Статистиката сочи, че половината от пациентите с карцином на простатата се обръщат към специалист, когато болестта не е лечима.

Освен че мъжете не отиват на преглед при проблем с отделителната система за навременна консултация, те често предпочитат самолечението, привлечени от реклами на различни фитопрепарати. Чрез тях симптомите се потискат, но това не е решение на здравния проблем, категорични са специалистите. И когато положението стане вече нетърпимо и нищо не помага, мъжете попадат при уролога с диагноза рак.

„Колкото по-възрастен е болният, толкова по-бавно се развива заболяването. Имаме дори пациенти, които си живеят с него в продължение на десетилетия”, допълни доц. Петкова. Но, разбира се, това не става без поддържаща терапия, която цели да подобри доколкото е възможно качеството на живот.

Затова съветът на лекарите -  е преди да се посегне към лъскавите опаковки от рекламите, да се потърси специализирана помощ.

 

Коментари