Публикация

Алтернативните методи действат постепенно - разчитаме на интелигентността на организма

Алтернативните методи действат постепенно, защото разчитаме на интелигентността на организма, на силата му да се справи с нещата. А това никога не става с вълшебна пръчка – махваме и всичко изчезва.


- Д-р Маждракова, какъв е опитът ви с лечението на алергиите?

- До голяма степен личен. Бях в трети клас, когато вследствие на преживяна емоционална травма отключих сенна хрема. Любимата ми баба почина, в такива стресови ситуации слабите места на човек веднага поддават. При мен това е алергията, баща ми е алергичен... Аз съм от лекарско семейство, години наред са ме лекували с традиционните средства без никакъв ефект. До степен, че в активния сезон на цъфтеж не можех да изляза с приятели в парка например. Като завърших медицина, се запознах с хомеопатията като метод и още след първата година обучение реших, че ще лекувам себе си по този начин. Да ви кажа честно, по-късно осъзнах, че дотолкова съм я приела като част от мен сенната хрема, че когато отидох при специалист хомеопат, аз не отидох заради нея. Избирайки ми конституционално лекарство, специалистът, при когото отидох, всъщност повлия най-силно на симптомите именно на сенната хрема. След като започнах да го пия, получих лека хрема, характерното дразнене. Тогава дори си помислих, че става дума за настинка. 

- Кога разбрахте, че алергията ви се е излекувала?

- Третирах я почти година, в различните периоди с различни лекарства. След това години наред не съм имала проблеми със сенната хрема – дори косях тревата на вилата. Но след второто раждане тази сенна хрема се върна, вече по-слабо проявена. Аз не й обърнах внимание и тя се обостри след един-два сезона, наложи се да я лекувам пак. 

- Може ли човек сам да си избере хомеопатично лекарство – твърди се, че хомеопатията е безвредна?

- Аз самата не взимам решения за себе си с какъв препарат да се лекувам. Защото в хомеопатията подборът на индивидуалното лекарство е много важен, това вещество, което ще даде верния стимул към организма. Трябват сериозни познания за това – ние самите учим 5 години, след това десет години трупаме практика, за да можем да подбираме тези препарати. Затова не съветвам пациентите да се лекуват сами. Това, което могат да направят сами, е когато възникнат симптоми, да ползват някое хомеопатично лекарство за облекчаването им.

- Това след започване на симптомите ли трябва да се случи, или предварително?

- Знаете, че хомеопатичното лечение изисква време и постоянство, затова е добре да се започне най-малко две седмици преди сезона на цъфтежа. Друго, което алергичните хора могат да направят за себе си, е да прочистят организма си от натрупаните през зимата токсини. Да си изберат някаква добра за тях детоксикация, в зависимост от начина им на живот и проблемите, които имат. Ако имат трудности в изхожданията – да прочистят дебелото черво, ако има трудности в храносмилането, газове, да прочистят черния дроб и т.н. За това има достатъчно информация и може да се направи по много начини – и с хомеопатична подкрепа, и без. Навлезлите наскоро шуслерови соли например също предлагат добри варианти за подпомагане на детоксикацията. 

- Може ли алтернативното и конвенционалното лечение на алергиите да се комбинират?

- В много тежки случаи, когато хомеопатията е само съпътстваща терапия, може. Но за стандартните случаи не го препоръчваме. Проблемът е, че алтернативната и конвенционалната терапия ползват различни принципи. Образно казано, подават на едни и същи центрове в организма различни команди.

- За какъв период от време алергията може да се излекува с хомеопатия?

- За да се изпълни целият цикъл, са необходими между 6 месеца и една година. Но са нужни мотивация и убеденост, че това, което правят, е добре за тях. И търпение, за да оставят организма да свърши работата си и да видят резултата. Най-големият проблем в моята практика е търпението. Алтернативните методи действат постепенно, защото разчитаме на интелигентността на организма, на силата му да се справи с нещата. А това никога не става с вълшебна пръчка – махваме и всичко изчезва.

Източник: www.blitz.bg

Коментари