Публикация

Обявяват ден на отворени врати за сеанси с барокамера

В "Лайф хоспитал" показват уникалния апарат на гражданите с безплатни консултации и процедури на 14 и 15 декември


Бургаската МБАЛ "Лайф хоспитал" ще покаже на гражданите уникалната си придобивка барокамера последно поколение в ден на отворени врати на 14 и 15 декември от 8.00 до 16.00 часа. Тогава всеки желаещ ще може да посети специализирания сектор на болницата в к-с "Изгрев" срещу предварително запазване на час на телефон 0894 67 99 54.

Барокамерата е единствената по рода си в Югоизточна България.

В деня на отворени врати бургазлии ще получат безплатна консултация със специалист и при наличие на медицински показания ще могат да се възползват от един безплатен сеанс от 30 минути. Желателно е престоят в барокамерата да се извършва, когато пациентът е облечен с памучи дрехи, препъръчват от здравното заведение.

Чрез супермодерния апарат на "Лайф хоспитал" в Бургас вече се използва един от най-новите методи на лечение на различни заболявания - хипербарна оксигенация или третиране на организма с кислород под налягане.

В основата на лечението e залегнало значителното повишаване на кислородния капацитет на органите и тъканите в човешкото тяло. Д-р Христов от "Лайф Хоспитал" обяснява, че така организмът се задоволява изцяло с кислород, което съществено подобрява проникването на този жизнено необходим газ до всички клетки дори и при нисък брой на червените кръвни телца в кръвта. Така се стига и до няколко важни физиологични ефекта, които позволяват хипербарната оксигенация да се прилага както при болни, така и при здрави хора с цел профилактика.

Биоенергичният ефект се постига с нормализиране на енергийния баланс на тялото, а стимулиращ ефект - с регулиране на функционалната и метаболитна активност на организма. Възстановителният ефект пък представлява активиране на биосинтетичните и възстановителни процеси. Лечението предпазва и от образуване на токсични метаболити и активира разрушаването им. Влияе активно и за подобряване на имунната система. Също така има и фармакодинамичен ефект като се усилва действието на диуретици, антиаритмични, антибактериални и цитостатични средства и намалява активността на хипотензивни и наркотични средства. Вазомоторният ефект се получава с подобряване на мозъчния кръвоток в зоните на поражение /при инсулт/ и снижение на черепно-мозъчното налягане. Ползотворно влияе и за деблокиране на инактивираният хемоглобин, миоглобин и редица чернодробни ензими. Създава се и определен кислороден резерв на организма.

При здрави хора с нормална физическа активност хипербарната оксигенация с барокамера се препоръчва за подобряване на имунния, хормонален и метаболитен статус както и за подобряване тургора и кръвообращението на кожата на пациенти без тежки дерматологични заболявания. Много добри резултати се получават и при спортисти при подготовката им за състезания, изискващи висока консумация на кислород, както и провеждане на по-добър и пълноценен възстановителен период. За да бъде успешна хипербарната оксигенация се препоръчват минимум 5-7 броя сеанси.Процедурите могат да бъдат профилактични и с лечебна цел. Времетраенето на един сеанс за профилактикае 40 минути, а лечебният е с продължителност 60 минути. В сеанситеса включени 5 минути покачване на налягането, 30 минути престой при постоянно налягане от 2 АТА и 5 мин. намаляване на налягането.

Редица заболявания се влияят от лечение с кислород под налягане, най-вече трудно зарастващи рани, некротични инфекции на меките тъкани, състояния след фрактури на крайници, след мозъчен инсулт и инфаркт на миокарда, мигрена, неврити (особено на слуховия нерв), злоупотреба с алкохол и наркотични вещества, анемични състояния, хронични хепатити, травматични исхемични увреди на крайници (кръш синдром, компартимент синдром), състояния след изгаряния, газова гангрена, остеомиелит, множествена склероза, декомпресионна болест, инциденти при воден спорт, отравяния с въглероден окис и цианиди. Препоръчва се и при злоупотреба с алкохол и накотични вещества.

От "Лайф Хоспитал" обаче предупреждават, че хипербарна оксигенация не се препоръчва при определени противопоказания като остри респираторни заболявания (ринит, отит, фарингит, бронхопневмония), туберкулоза и неопластични заболявания.

Коментари