Публикация

Грипът отстъпва при едновременно приложение на тамифлу и римантадин


Наскоро акад. Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология при БАН, и негови сътрудници участваха в  научен форум в Института „Пастьор” в Париж.
В интервю за Хелт медия акад. Гълъбов очертава основните изводи и акценти от това събитие:

Главният замисъл на престижния форум беше да се изготви една пълна информационна картина за състоянието, епидемиологията, разпространението и клиничната картина на пандемията с щама A/H1N1.

Това е важно, за да може да се набележи някакъв конкретен план за действие по дати и месеци - т.е кога, какво трябва да се свърши и  какви предпазни мерки трябва да бъдат взети, тъй като става въпрос за една грипна пандемия, която се очаква да продължи около две години.  Бяха обстойно разгледани и изключително важни въпроси от фундаментално-теоретичен характер.

Какво в развитието на пандемията тревожи най-много вирусолозите?
Пандемичният щам засега не ни тревожи много, тъй като на тази научна конференция епидемиолог №1 на Франция г-н Гастелю Ечигори изнесе един изключително добър доклад за епидемиологичната ситуация в целия свят.

Изводите са, че вирусът не се е развил негативно по-нататък  и не е станал по-опасен за човека, напротив - показал е, общо взето, стабилни свойства. В момента смъртността, причинена от този грип, не е по-висока от регистрираната при случаите на сезонните грипни епидемии.

Кои групи  са най-уязвими към заболяване от този вид грип?

Младите хора, децата, бременните жени и - което се оказа изключително любопитно – пълните хора. Средната възраст на боледуващите варира в отделните страни, но е горе-долу 26-27 години.

Риск винаги има и при възрастните хора, тъй като може и процентно да боледуват по-малко от този грип, но за сметка на това при тях той протича по-тежко. Важно е да се отбележи, че смъртните случаи преобладават сред хората, които имат и  съпътстващи заболявания. 

Какви трябва да са критериите един пациент с грип да бъде хоспитализиран в сегашната ситуация?

За да бъде хоспитализиран един пациент, той трябва да бъде с тежък ход на клиничната картина. Ако в същия момент освен грипа има и други заболявания, да речем сърдечни или белодробни, по-добре е да постъпи в болница, където да бъде под постоянен лекарски контрол. 

Защо създадохте и поддържате тезата за комбинирана терапия на грипа с тамифлу и римантадин?

Ние в Института по микробиология към БАН проведохме изследвания за комбинираното действие на тамифлу и на римантадин . Установихме, че двете вещества имат синергичен ефект, и то невероятен. Природният феномен синергизъм означава, че когато ефектите, който веществата проявяват индивидуално, се съберат, те дават много по-силен резултат.

Кои са най-големите предимства на такъв тип комбинирана терапия?
Има много ползи от комбинираното приложение на различни вещества. Една от тях е, че прилагани в малки дози, веществата могат да предизвикат голям положителен ефект.

 В някои случаи, колкото по-малка е дозата, толкова повече се щади човешкият организъм. По време на акцията при птичия грип в Япония се доказа, че използваните дози на препарата тамифлу са имали, особено при децата, странични ефекти върху нервната система и психиката.

При комбиниране дозите на веществата ще бъдат намалени и така рискът от неприятните странични ефекти ще бъде значително редуциран.
Когато  веществата се прилагат в нормалните си дози, под техния натиск се формира една устойчива към противовирусния ефект популация от вирусни частици.  Това е един от начините за формиране на резистентност.

При комбинираната терапия и съответно при прилагането на по-малки дози от двете отделни вещества, вероятността грипният вирус да развие резистентност е много по-малка. Да не пренебрегваме и факта, че въпросните комбинирани препарати ще бъдат много по-евтини, стига фармацевтичните компании да се разберат помежду си.

Освен това, да речем в случаите на тежко протичане на грипното заболяване, вместо да вдигаш дозата на защитните препарати и така да поставяш човека на ръба на поносимостта, можеш да използваш комбинирано лекарство, което е в малки дози и има максимален ефект.

Смятате ли, че България е готова да посрещне сериозна пандемична вълна и какви са съветите Ви?

- Аз смятам, че за България са взети необходимите мерки за справяне с  потенциална пандемична вълна. В болниците е налице нужната организация, РИОКОЗ се грижи за  разяснителната дейност чрез раздаването на брошури и материали.

Разбирам, че са направени и необходимите постъпки за доставка на нужната ваксина.  За нашата страна най-важното е първо да се прави навременна диагностика, а след това задължително и контрол на резистентността.

Кога смятате, че ще бъде пикът на разпространение на новия грипен вирус?

- Доколкото разбирам, у нас огромна част от регистрираните случаи са „вносни”. Има и хора, които са се заразили един от друг, но като цяло в момента не се очаква масова вълна от това заболяване.

В България октомври обикновено е мек и затова евентуалните грипни проблеми ще могат да се видят чак през ноември, декември.


Иначе, както вече споменах, вирусолозите очакват, че пандемията с щама A/H1N1/2009 ще трае поне още две години. Кога ще бъде вълната на обичайния сезонен грип, това вече не може да се каже със сигурност. Обикновено той у нас идва рядко преди, a по-често след Нова година, даже през февруари.

Коментари