Публикация

Гастроентеролози и кардиолози от Токуда спасиха 26-годишен мъж след трудова злополука

Младежът се възстановява успешно след тежка травма на черния дроб и кръвоносните съдове, които го захранват


26-годишен мъж бе спасен в Токуда Болница София с рядко усложнение след травма на черния дроб. След извършване на ендоскопска процедура от интервенционалните гастроентеролози на Токуда, точна оценка на състоянието и намеса на кардиолозите от японската болница, състоянието на младия пациент е стабилизирано и той се възстановява успешно.

Мъжът е транспортиран от друга болница и е приет по спешност в отделението по Интервенционална гастроентерология в тежко състояние, в хемoрагичен шок, със жълтеница и данни за кървене от храносмилателната системa. Ендоскопистите на Токуда извършват спешна ендоскопска ретроградна холангиопанркеатография –процедура, при която с ендоскоп през устата се достига до жъчните пътища. С помощта на тази процедура се установява кръвоизлив в жлъчните пътища, вследствие на травмата на черния дроб, съпроводена с много рядко усложнение – спукана аневризма на клон на чернодробната артерия и комуникация със жлъчното дърво. Своевременната намеса на инвазивните кардиолози продължава успешната работа на гастроентеролозите. С помощта на емболизация на съда и поставяне на специални импланти, наречени койлове, спуканият съд е „залепен” и кръвоизливът е спрян.

„Пациентът се възстановява успешно след като установихме причината за кръвоизлива и след перфектната намеса на колегите инвазивни кардиолози. С помощта на уред за директен оглед на жлъчното дърво – холедохоскоп, с който разполагаме, успяхме да установим с точност източника на кървене. Усложнението е рядко и правилното диагностициране се оказа решаващо за благоприятния изход .” – разказа д-р Петко Карагьозов, началник на сектор Интервенционална гастроентерология към Втора вътрешна клиника на Токуда Болница . 

Коментари