Публикация

Финансовото състояние на НЗОК е стабилно


Към момента финансовото състояние на Националната здравноосигурителна каса е стабилно.

Това каза д-р Евгени Душков, председател на Управителния съвет.

„Очаква се неизпълнение на приходите в размер на 125 млн. лв. в така наречения „голям резерв”, предвиден от закона, но това няма да се отрази на здравноосигурителните плащания”, уточни д-р Душков пред БНР.

„От всички приходи, които касата очаква за здравноосигурителни плащания, те трябва да бъдат за 2009 г. 2 милиарда 71 млн. приблизително. Очакваме всичките пари да бъдат в касата и да бъдат изхарчени точно за тези плащания.

При лекарствата за домашно лечение, медицинските изделия и диетичните храни имаме повече разход, отколкото беше предвиден. Там наистина има притеснение. Има още едно притеснение, ако евентуално Министерството на финансите наложи рестрикции в разходната част на бюджета. Вероятно, ако има подобни рестрикции, някои плащания от страна на касата може да отидат в месец януари с новия бюджет. Проблеми за болниците, подчертавам, за изследвания, за всички други здравни дейности няма да има”, категоричен бе д-р Евгени Душков.

По думите му, въпреки увеличението на здравната вноска с 2 % от началото на годината, в здравната каса то все още не е почувствано истински, тъй като парите отиват в резерв.

Коментари