Публикация

Релаксирането на мускулатурата подобрява съня

Д-р Михаил Илиев, дългогодишен спортен лекар за ползите от "Амбинор Енерджи" срещу умора и за възстановяване на мускулатурата


Спортен лекар е една много специфична медицинска позиция. Първо трябва да обичаш спорта и спортистите си, да разбираш от съответния спорт също е желателно. Целия си живот го посвещаваш на спорта и губиш възможността да ставаш асистент, доцент, професор и т.н. Отговорността е голяма, защото спортният доктор е все едно джипи не само на отбора, а и на хората около отбора, всички роднини. Той, естествено, трябва да разбира основно от травми и възстановяване - медикаментозно или апаратно, като кинезитерапия. Но той трябва да има изработена система, защото в спорта чакане няма. Личен доктор, направление, няма такова нещо. Тоест спортният доктор няма почивен ден. Освен да работи добре, той трябва и да постигне много бързо резултати.

Това, което пише в книгите за правилното поведение при определен вид травма, в спорта не е приложимо. Там властват съвсем други закони. И затова казваме, че спортистите са гладиатори, те плащат със своето здраве. Защото спортният доктор се сблъсква след много години с бившите си спортисти, които имат големи износвания на ставите, стари мускулни травми и т.н. Но важно е да кажа, че в грижата за здравето и добрата форма на спортистите се стараем да подхождаме комплексно. И тук ще посоча мястото на един препарат, който се наложи категорично на пазара – това е „Амбинор Енерджи“. Той съчетава великолепна комбинация между витамин В6 и магнезий. Магнезият е изключително ценен елемент, който участва в мускулното съкращение. Лесно се губи при натоварвания, с потта от жегата, но той по-трудно от калция се набавя чрез храната и затова има толкова много магнезиеви препарати, магнезият се изразходва бързо. Когато той е без витамин В6 обаче, се усвоява максимум до 20 на сто. Когато е в комбинация с витамин В6, усвояването достига до 80 на сто. „Амбинор Енерджи“, съдържайки тази комбинация, има потенцирано действие. Тоест отпускане на тази мускулатура, която е била много стегната (може да се стигне дори понякога до контрактури, които са силно болезнени). Същевременно, като релаксира мускулатурата, осигурява и по-спокоен и продължителен сън. А по-ефикасно възстановяване от съня няма. Удобството на препарата е, че той може да се приема и от подрастващите спортисти над 12 години, няма никакъв проблем. Аз го използвам в практиката си постоянно - предимно за възстановяване на годността на мускулатурата, и то на всички мускули. Срещу умората е също много ефикасен, защото спортът носи умора. Хубавото на този препарат е, че той се отразява (и това съм установил от моя опит при много пациенти) благоприятно и на психиката, действа отпускащо, успокояващо. 

Продължителното седене пред компютъра, най-често неправилната стойка предизвикват спазъм във вратната мускулатура и гърба. А трябва да кажа, че мускулната релаксация подпомага и психиката, преодоляването на стреса. Хубавото е, че „Амбинор Енерджи“ е абсолютно безвреден, а основната му съставка трудно се набавя със съвременния начин на хранене и самата храна, която няма нищо общо с храната преди 50 години. Отзивите на моите пациенти за този препарат са великолепни. Защото спортът и армията са местата, където се прилага първо всяко нововъведение. Обратната връзка със спортистите показва, че те чувстват и подобряване на концентрацията, а тя е решаваща във всички спортове, психическото натоварване понякога е изключително. Мястото на „Амбинор Енерджи“ е безспорно и при всички хора, особено в по-напреднала възраст, които страдат от нощни крампи, много неприятни и болезнени са.

Коментари