Публикация

​Дисменореята засяга над 80 на сто от жените в активна възраст

Менструацията, макар и напълно физиологичен процес, почти редовно предизвиква някакви оплаквания при жените от общо или локално естество.


Според различни проучвания едва около 20 на сто от дамите нямат никакви оплаквания, свързани с месечния цикъл. Повечето смущения са субективни, т.е. преглед и изследвания не установяват някакви патологични отклонения. Но въпреки това във въпросните дни самочувствието и работоспособността са нарушени. Най-често съобщаваните оплаквания са свързани с тежест и спастична болка в кръста и ниско в корема, главоболие, умора и отпадналост, повишена възбудимост, коремно-чревни спазми и болезнена перисталтика, напрежение в млечните жлези, подпухналост.

Медицинското наименование на болезнен менструален цикъл е дисменорея. Причина за появата на болезнени спазми на матката са контракциите на нейната мускулатура и на абдоминалните мускули около нея, чиято цел е да избутат менструалната течност. Тя съдържа мъртвата яйцеклетка, подготвения за леговище на очакваната оплодена яйцеклетка, но неизползван за тази цел функционален слой на ендометриума, кръв и други секрети. В по-тежките случаи се наблюдава болка в тазобедрената част, гадене, диария или запек.

Обикновено склонност към дисменорея имат момичетата след началото на цикъла и младите жени, но в някои случаи оплакванията остават чак до менопаузата. Раждането невинаги означава край на болезнените менструации.

Опитите за справяне със спастичните болки по време на цикъл датират от хилядолетия. Изпробвани са десетки видове билкови отвари, физикални методи – затопляне, охлаждане, масажи, упражнения и какво ли още не. Все още науката няма точен отговор защо при едни жени проблем има, а при други – не, въпреки че и в двете групи не се откриват обективни изменения и отклонения от физиологичните норми. Ясно е едно, че не е нормално жената да бъде оставена без помощ в този период, защото състоянието й влошава качеството на живота за няколко дни всеки месец.

Какви са възможностите:

  • Прием на хормонални препарати по лекарско предписание при значително изразен предменструален синдром. Много жени обаче не желаят да приемат хормони, без да имат конкретно заболяване.
  • Нестероидни противовъзпалителн средства: облекчават болката, но не трябва да се приемат продължително време. А в някои случаи са противопоказани, напр. при стомашни язви и гастрити, колити и др. гастроентерологични проблеми.
  • Спазмалгон: специално създаден медикамент, който съчетава в една таблетка противоболково и антиспастично действие върху гладката мускулатура. Това съчетание позволява активните съставки да са в умерени дози при много висока ефективност. Лекарството не е токсично, при правилна употреба в указаните от лекаря или в листовката на производителя дози, не се очакват странични действия.
  • Физически упражнения: Много се залагаше на това, но резултати от научно проучване, публикувано в BJOG (Международно списание по акушерство и гинекология), доказаха, че при изследвани 650 жени на възраст между 18 и 25 години, 28% от които имали от средни до тежки болки по време на цикъл, няма връзка между спортуването и облекчаването на болките.
  • Топлина: локалното затопляне на долната част на корема може да намали спастичността чрез известно отпускане на болезнено съкращаващата се маточна и чревна мускулатура. Но това увеличава и кървенето.

В крайна сметка лекарите препоръчват комплексен подход. Прилагане на спазмолитици, умерено движение, занимания с дейности, които разтоварват психически конкретната жена в трудните за нея дни. Сигурността, че болките не са израз на някакво заболяване и не създават риск за здравето, със сигурност помага за по-нормалното им възприемане. Но това не означава болката да се търпи!

Коментари