Публикация

Рязко пада възрастта на заболелите от лимфом


Болните от най-разпространения вид рак на лимфната система - неходжкинов лимфом, се увеличават с над 80% само за последните 40 години. Той е и третият най-бързо развиващ се рак, след рака на белия дроб и меланома. У нас възрастовата граница на заболелите пада значително. Нехочкиновите лимфоми засягат активното население - между 45 и 60 години.

Преобладаващата част от пациентите с лимфом се обръщат към лекар едва в напреднал стадий на болестта, което се дължи на ниската информираност за заболяването и слаба здравна култура.

Най-често откриването на лимфом става случайно - при преглед или при изследване за друга болест. Ранните симптоми на това раково заболяване остават незабелязани или подценени и в нередки случаи имат трагични последствия.

С адекватно съвременно лечение, открито в ранен стадий, заболяването може да бъде овладяно и в 95 % от случаите да се счита за излекувано на петата година. Така се осигурява по-дълъг период без симптоми на болестта и се подобрява качеството на живот на пациентите.

 

Коментари