Публикация

Съвременният свят е населен с „врагове” на здравия сън

Доц. Венета Костова, невролог от медицински център ”Асцендент” - за многобройните причини за безсънието и начините да ги избегнем...


Ако започнем от причините, свързани с индивида, това е лошата хигиена на съня.
Хора, които се хранят късно или непосредствено преди лягане, често имат проблеми със съня. Друга причина може да е видът на храната – ако тя е много калорична, с повече въглехидрати и белтъчини.

Значителната физическа активност непосредствено преди нощния сън също се отразява неблагоприятно.
Някои хора тичат, връщат се вкъщи, наяждат се и си лягат. И не могат да заспят.

Гледането или четенето на книги, които са свързани с отрицателни психически въздействия или пък просто възбуждат психиката, също може да има негативен ефект. 
Екшъни, кръвопролития или дори новините, съдържащи информация за насилие, преди лягане могат да предизвикат безсъние.
Честа причина за безсъние могат да бъдат и някои битови неудобства - неподходящо легло, светлина, шумна среда, хъркащ партньор.

Кои храни и вещества са „врагове” на здравия сън?
Кафето, кока-колата, пушенето са абсолютно неподходящи. И то не само непосредствено преди лягане, но и няколко часа преди това.
Пушенето, макар и антистресогенно, води до безсъние, защото никотинът е стимулант.

Алкохолът също не се препоръчва. Някои хора казват – пийна малко и си заспивам. Да, заспиват, но скоро след това се събуждат. Честите събуждания, ранното събуждане, повърхностният и некачествен сън могат да са резултат на приема на алкохол, особено ако е в по-голямо количество.

Може ли безсънието да се дължи на определено заболяване?
Да, някои заболявания също са врагове на здравия сън – белодробни със задух, паркинсон, алцхаймер, различни болкови синдроми, както и климактериумът при жените.
Стресът, повишената тревожност и депресията също водят до проблеми със съня. Причина за тях могат да бъдат и някои лекарства.

Кога безсънието е болестно състояние? При какви случаи задължително трябва да се потърси лекар?
Има краткотрайно безсъние, което може да бъде остро. Например, ако човек преживява голяма неприятност, може 2-3 дни да не спи нормално. Или ако просто е по-реактивен, действа  му пълнолунието... Това е краткотрайно, преходно състояние. 

Но тогава, когато безсънието продължи повече от 4 седмици и е свързано с нарушаване на социалния живот, със значителни здравословни прояви, задължително би трябвало човек да се обърне към лекар.

Обикновено хората чакат година-две, пробват хапчето на съседката. Когато се уверят, че става сериозно, идват при нас, но вече са развили така нареченото хронично безсъние. Тогава лечението е много трудно и не така успешно.

Какво трябва да се промени в начина на живот, за да се подобри качеството на съня?
Примерно, три-четири часа преди лягане в никакъв случай не трябва да се извършва активна физическа дейност. Не може след работа човек да отиде от 6 до 8 във фитнеса да вдига тежести и в 9 да си легне.

Храненето да става 2-3 часа преди времето за лягане и храната да не е много калорична, пикантна или люта. Цигари и алкохол - в никакъв случай в големи количества.
Някои препоръчват преди лягане да се пие топло мляко с мед (не много мед, защото съдържа въглехидрати) или топла баня с приятни аромати.
Леглото и температурата в помещението трябва да са комфортни. Да няма шум.
Ако партньорът хърка, е добре страдащият от безсъние да спи в друго помещение.  

Много специалисти съветват да не се спи с телевизор в стаята. Да не се гледат филми на ужасите.
Въобще, да се огледа и подобри хигиената на съня.
Доколкото е възможно, трябва да се отстрани стресът.

Медицински център "Асцендент"
ул. "Бачо Киро" 47
тел: 983 94 94

Коментари