Публикация

СЕКТОР ЗА РАННА ДИАГНОСТИКА НА ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ БЕ ОТКРИТ В МБАЛ”Д-Р АТАНАС ДАФОВСКИ”АД

Високотехнологичен сектор за ранна и точна диагностика на онкологичните заболявания откриха на 23 ноември в кърджалийската болница заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски и директорът на лечебното заведение доц. д-р Тодор Черкезов.


Високотехнологичен сектор за ранна и точна диагностика на онкологичните заболявания откриха на 23 ноември в кърджалийската болница заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски и директорът на лечебното заведение доц. д-р Тодор Черкезов. Това стана възможно благодарение на реализирането на проект по ОП „Регионално развитие”, на стойност 3 900 817, 67 лв., от които – Безвъзмездна финансова помощ от Европейския фонд за регионално развитие 3 303 260, 42 лв. По думите на д-р Черкезов това е най-големия инвестиционен проект, реализирал се в болницата в Кърджали.

По проекта са закупени нов 16-срезов многодекторен компютърен томограф, модерен дигитален скопично-графичен рентгенов апарат, стационарен дигитален графичен рентгенов апарат. В хирургичното отделение е разположена ендоскопската апаратура – видеогастроскоп и видеоколоноскоп. Секторът е оборудван и с дигитална ендоскопска видео система за автофлуорисцентни изследвания на белия дроб. Закупени са още две линейки, осигурен е безпрепятствен достъп до спешна помощ за хора с увреждания.
„Сега топката е в ръцете на нашите специалисти. Аз съм убеден, че нашата болница разполага с този кадрови потенциал, а на специалистите в тези сектори им обещавам допълнителна специализация”, каза д-р Черкезов.
Според зам.-министъра д-р Персенски модерната апаратура в кърджалийската болница е един от начините, по който младите специалисти могат да се задържат и работят тук. По думите му благодарение на промените в нормативните здравни уредби „за първи път младите специалисти ще имат заплащане за това, че специализират, а от следващата година те ще имат и място в самото изпълнение на клиничните пътеки”.

Коментари