Публикация

Програма на МБАЛ "Св. Мина" за профилактика на сърдечно-съдови заболявания.

Във връзка с програмата на МБАЛ "Св. Мина" ЕООД за профилактика на Сърдечно-съдови заболявания, Ви предлагаме да се запознаете с : " Принципи на профилактиката на сърдечно-съдовите заболявания".


Програмата се провежда със съдействието на известния кардиохирург проф. Чирков, чийто прием е два дни месечно. За информация и записване: 032/654-822


Основни рискови фактори с най-голяма патогенност относно сърдечно-съдови заболявания:

  1. Дислипидемии-повишено ниво на LDL-холестерола, понижено ниво на HDL-холестерола;
  2. Артериална хипертония;
  3. Тютюнопушене;
  4. Хранене с продукти, богати на холестерол;
  5. Диабет;
  6. Намалена физическа активност-обездвижване;
  7. Хормонални нарушения при жени;
  8. Злоупотреба с алкохол;
  9. Психосоциален стрес.

Хипертонията, дислипидемиите и тютюнопушенетоса чести в нашата страна. те са трите най-големи фактора, съдействащи за изключително повишения риск за развитие на атеросклеротична Коронарна болест на сърцето. Лечението на тези коригируеми рискови фактори могат значително да редуцират честотата на КБС (коронарна болест на сърцето). Най-ефикасната стратегия е съчетанието на: Таргетна (целева) профилактика на индивиди с висок риск и популационна (широк обхват от населението) профилактика.

Скрининг на холестерола и неговата роля в първичната превенция на атеросклеротичната сърдечно-съдова болест.

Осъществява се чрез:

Лабораторни тестове за оценка на атеросклеротичмия сърдечно-съдов риск

Лабораторни тестове, потенциални предиктори за риска за развитие на КБС.
Неинвазивни съдови изобразителни техники (ЕхоКГ, магнитен резонанс) за оценка на сърдечно-съдовия риск

Количествена оценка на атеросклеротични лезии

Електронно-лъчева СТ

Диета и хранителни навици.
Диета за редукция на КБС.Основни линии за диета: Редукция на повишено ниво на наситени мастни киселини,радукция на повишения прием на общи мазнини, редуциране на ексцесивния прием на холестерол с храната, превенция или редуциране на наднорменото телесно тегло.Диетични фактори повлияващи нивото на HDL-холестерола и нивата на триглицеридите.
Препоръчват се диетични, недигестивни (несмилаеми) растителни въглехидратни храни (вегетариански диети) и диетични влакнести храни: овесени трици, смоли, някои плодове, зеленчуци, пектин.Допълнителни диетични фактори: Кафе- ефилтрираното варено кафе има богата липидна фракция, Тя липсва във филтрираното.
-HDL-холестеролът има протективен ефект срещу атеросклерозата;

-Триглицериди- повишените нива на триглицериди имат атерогенен ефект;

-Прием на алкохол- алкохолът повишава нивата на триглицеридите и VLDL.Малките количества алкохол редуцират честотата на КБС. Жените са с повишена миокардна чувствителност към алкохола;
-Рибено масло и КБС- повечето проучвания са негативни. Няма ефект за първична профилактика на КБС.

Коментари