Публикация

Нямаме действаща програма срещу сърдечно-съдовите заболявания


У нас няма действаща програма за борба със сърдечно-съдовите заболявания.
Това на практика означава, че страната ни не спазва ангажиментите, поети с подписването на Европейската харта за сърдечно здраве.

Това съобщи доц. Владимир Пилософ, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Доц. Пилософ посочи, че нашата програма трябва да съдържа две части - едната да е насочена към населението и да обяснява начините за предпазване, а другата – към развитие на кардиологията.

Българинът консумира 4-5 пъти повече сол дневно, отколкото е нормата. Специалистите  са категорични, че рискът от сърдечно-съдовите заболявания намалява, ако се ограничи приемът на сол, алкохол, цигари. Други фактори, свързани с тези заболявания, са затлъстяването, захарният диабет, наднорменото тегло, стресът и слабата двигателна активност.

Почти 80% от инфарктите и инсултите могат да се предотвратят, ако се контролират рисковите фактори.

Според СЗО, сърдечно-съдовите заболявания са основната причина за смъртността в световен мащаб - 17,2 милиона души. По този повод всяка година в края на септември се отбелязва Международният ден на сърцето.

На 27 септември в мобилни пунктове безплатно ще бъде измерван сърдечно-съдовият риск на всички желаещи в София, Варна, Стара Загора и Плевен.

Инициативата е организирана от Дружеството на кардиолозите в България, с подкрепата на Министерството на здравеопазването и Българския червен кръст.

В София пунктовете ще бъдат разположени при пилоните на НДК, пред Народния театър „Иван Вазов”, на площад „Света Неделя” и в градинката между Софийския университет и Народното събрание.

Във Варна прегледите ще се извършват на входа на Морската градина, в Стара Загора – в сградата на БЧК, а в Плевен – на площад „Възраждане”.

Коментари