Публикация

Брадавиците при децата

“Дяволът - след мъртвеца, котката - след дявола, брадавицата - да се махне от ръцете и повече да не се връща.” - Марк Твен, „Приключенията на Том Сойер”


Видове брадавици, профилактика и лечение

Брадавиците са бледи (с цвета на кожата) доброкачествени образувания с неравна повърхност и вирусен произход. Причината за появата им е човешкият папилома вирус или HPV. Въпреки че всички са податливи към брадавици, децата са най-вече.Брадавиците се предават от човек на човек. Инкубационният период е от 1 до 20 месеца. Повечето брадавици изчезват спонтанно от 6 месеца до 3 години след появата им.

Симптомите на брадавиците варират от типа им.

Обикновените брадавици са най-разпространени и се срещат най-често при деца и млади хора. Те са плътни 3-7 мм образувания, с кръгла форма и неравна повърхност, кафеникави или телесен цвят, които поразяват преди всичко пръстите на ръцете, ходилата и лицето. Обикновено не са болезнени. Плоските брадавици са малки (до 3 мм), закръглени, с гладка повърхност и се появяват най-вече при деца и юноши, върху лицето – главно върху челото, брадичката, долната част на бузите, шията, ръцете, гърба, краката. Теса сивкави или розовеещи, особено заразни и се саморазпространяват. Брадавиците Mollusca contagiosa представляват малки перлени мехурчета, разпръснати по кожата или групирани на "гроздове". Засягат предимно децата и са изключително заразни. Разпространяват се лесно в яслите,детските градини или в училищата.

Причиняват силен сърбеж, поради което децата улесняват заразяването с инфекцията и разнасянето й. Плантарните брадавици /кокоши тръни/ се появяват най-вече походилата. В средата обикновено имат тъмни точки и врастват много дълбоко в кожата. Брадавиците могат да се появят навсякъде потялото и не се предават по полов път. Гениталните брадавици /кондиломи/ засягат областта на ануса и половите органи. Те биват малки или големи, меки, с телесен цвят или оцветени в розово. Кондиломите се предават чрез сексуален контакт. Ако детето ви има симптоми на генитални брадавици, насочете вниманието си към извършено сексуално насилие. Кондиломите трябва задължително да се лекуват от лекар. Ако детето ви страда от генитални брадавици, впоследствие е застрашено от развитие на рак на маточната шийка.

Профилактика

Папиломните вируси предпочитат влажна среда и се разпространяват лесно.Избягвайте да ходите боси на обществени места с душове, джакузи, сауни и плувни басейни. Много често с брадавици се заразяват всички членове на семейството, ако използват общи кърпи, например. Подсушавайте внимателно стъпалата си и ползвайте индивидуални хавлиени кърпи. Хранете се здравословно, за да укрепите имунната си система.При нисък имунитет човек може да се заразява отново и отново.

Лечение

Съществуват различни медицински процедури, като:

- лазерокоагулация

- електрокоагулация

- криотерапия /апликация с течен азот/

Лечението не винаги е ефикасно и за съжаление, нито един метод на отстраняване на брадавиците не гарантира, че те няма да се появят отново.Обикновено брадавиците изчезват от самосебе си с времето. Потърсете лекар, ако брадавиците на вашето дете са болезнени,изглеждат възпалени или инфектирани, или ако са по лицето и в областта на гениталиите или ануса.

Коментари