Публикация

12 храни за естествено избелване на зъбите

В сезона на червеното вино, шоколада и дългите кафета с приятели, зъбите имат нужда от допълнителна грижа, за да са в добро състояние.


Освен редовното миене на зъбите, някои храни също могат да ви помогнат да се радвате на блестяща и бяла усмивка.

Представяме ви списък с 12 храни, които избелват зъбите по естествен начин.

1. Ягоди – дори под формата на сок или компот, ягодите могат да ви помогнат да поддържате зъбите си бели заради съдържащите се в тях естествени обезцветяващи съставки.

2. Ядки и семена – дъвкането на тези леко абразивни храни ще ви помогне да отстраните петната от повърхността на зъбите, обяснява д-р Матю Месина, говорител на Американската дентална асоциация. Шепа бадеми за следобедна закуска са идеалният вариант а малко протеини, здравословни мазнини и...лесно избелване.

3. Лук – макар да не мирише хубаво, лукът е идеален за този сезон. Бори настинките, повишава имунитета и се грижи за зъбите ви. А и всеки път, когато ядете лук, след това със сигурност си миете зъбите. А това гарантира по-блестяща усмивка.

Чаша портокалов сок избелва зъбите и дава витамин С. Чаша портокалов сок избелва зъбите и дава витамин С.

4. Ябълки – хрупкавостта на ябълките заздравява венците, а киселинността им повишава отделянето на слюнка, която неутрализира колониите бактерии, които причиняват лош дъх и плака.

5. Сода за хляб – понякога можете да замените пастата за зъби с щипка сода за хляб върху четката. Отстранява всякакви петна по зъбите, но не бива да се прекалява, защото може да увреди емайла.

6. Целина и моркови – тези зеленчуци са полезни не само за фигурата ви, но за зъбите. Твърди, те масажират венците и карат устата да отделя повече слюнка. А това, както вече ви разказахме при ябълките, помага за естетвеното почистване на устната кухина.

7. Броколи – самите им цветчетата четкат зъбите като естествена четка за зъби. Пълни с полезни вещества, броколите наистина са едни от най-полезните зеленчуци.

8. Твърди сирена – богати са на калций, а твърдостта им заздравява венците. Освен това не съдържат оцветители, така че са напълно безвредни за зъбите.

Млякото е супер храна за зъбите. Млякото е супер храна за зъбите.

9. Портокали – киселината в цитрусите избелва зъбите, но и омеква емайла им. Така че не превишавайте количеството от чаша прясно изцеден сок на ден. А и съдържа достатъчно витамин С.

10. Вода – изплакването на устата с вода често ви гарантира поддържане на естествена белота на зъбите. Пийте вода между глътките червено вино или ако ядете силно оцветяващи храни.

11. Круши – съдържат вещества, които неутрализират колониите бактерии в устата и така ви спасяват от лош дъх.

12. Прясно и кисело мляко. Това са супер храни за зъбите. Съдържат калции, но за разлика от спанака, който също го съдържа, не оцветяват зъбите.

Едно кисело мляко на ден или чаша прясно мляко преди сън със сигурност ще подобри вида на зъбите ви. А и ще е полесно за целия ви организъм.

Източник: http://www.edna.bg/

Коментари