Публикация

Остра болка в рамото (ВИДЕО)

Импинджмънт синдромът най-често засяга хора в работоспособна възраст. Характерното за него е, че се проявява с много силна внезапна болка в рамото. Много често тя се разпространява или към шията, или надолу към ръката. Състоянието може да бъде объркано с плексит на рамото или с цервикоартроза


Импинджмънт синдромът най-често засяга хора в работоспособна възраст. Характерното за него е, че се проявява с много силна внезапна болка в рамото. Много често тя се разпространява или към шията, или надолу към ръката. Състоянието може да бъде объркано с плексит на рамото или с цервикоартроза.

Диагнозата се поставя, когато се вземат всички анамнестични данни от пациента и задължително трябва да се направят следните изследвания – рентгенова снимка, ехография и ядрено-магните резонанс.

Лечението на импинджмънт синдрома започва с нестероидни противовъзпалителни средства. Хубаво е в началото да се правят и студени компреси. Ако това не помогне, се прибягва до физиотерапия. В случай че отново нямаме резултат, следват апликациите с кортикопрепарати. Разбира се, дефинитивното лечение е оперативното. В цял свят то се извършва ендоскопски. Този метод е и изключително е щадящ за пациентите, като ръката започва да се движи още на следващия ден. Хубаво е физиопроцедурите да започнат няколко дни след операцията.

Коментари